Friday, May 11, 2018

Званична делегација ВС није положила венац на Равној гори / "PTC" [Tanjug] May 9, 2018

PTC / Radio-Televizija Srbije
[Tanjug]
May 9, 2018

Званична делегација ВС није положила венац на Равној гори

Делегација Војске Србије и Министарства одбране није положила венац на било ком месту које није обухваћено наведеним плановима и које није у складу са поменутим државним програмом, па тако ни на споменик Дражи Михаиловићу.


Фотографија која је изазвала коментаре на друштвеним мрежама
(Преузето са Твитера)

То се наводи у саопштењу Министарства одбране, након информација да се на друштвеним мрежама појавила фотографија неколицине људи у униформама ВС, који полажу венац на споменик Дражи Михаиловићу на Равној Гори, чија аутентичност није потврђена.

У саопштењу Министарства се још наводи да делегације Министарства одбране и Војске Србије "званично полажу венце на спомен обележја која су обухваћена годишњим Планом учешћа припадника Министарства одбране и Војске Србије у међународним активностима посвећеним очувању достојанственог сећања на жртве оружаних сукоба у прошлости и годишњим Планом учешћа припадника Министарства одбране и Војске Србије у обележавању годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије".

Ти планови су, наводи се, усклађени са државним програмом обележавања годишњица и историјских догађаја ослободилачких ратова Србије које доноси Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Чланови Одбора су министри унутрашњих послова, просвете, одбране, културе и информисања, а на његовом челу је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Остаје дакле непознато кога представљају људи на фотографији и у чије име су положили венац.

Предраг Богићевић, председник Савеза Равногорских покрета, сматра да је тај догађај "једна у низу позитивних промена које се дешавају у Војсци Србије последњих месец дана".

"Врло битне ствари дешавају се у војним круговима", каже Богићевић за Глас западне Србије и наводи да је "потпуковник Симовић чак спевао четничку песму и све најбоље рекао о Дражиним присталицама на Академији одржаној поводом обелеавања Дана копнене војске".

Равногорци 8. мај, кад је Дража Михаиловић дошао на Равну Гору и покренуо борбу против фашизма, сматрају даном почетка "трећег" српског устанка, кад се су Срби отворено супроставили фашистичкој Европи.

На полемике да ли су у Србији била два антифашистичка покрета још није стављена тачка, а и у историјским круговима та дебата није завршена.http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3132190/zvanicna-delegacija-vs-nije-polozila-venac-na-ravnoj-gori.html

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment