Wednesday, June 23, 2010

Тајни досије о Дражиној смрти откривен у Лондону


Politika Online
Политика

Б. Билбија



June 23, 2010


Српска државна делегација пронашла у Британском архиву документ заштићен двоструком ознаком поверљивости



Драгољуб – Дража Михаиловић Мистерија локације посмртних остатака Драгољуба – Драже Михаиловића могла би да буде решена у наредних месец дана, открива за „Политику” државни секретар Министарства правде Слободан Хомен. Делегација државне Комисије за откривање чињеница у вези са погубљењем и сахраном Михаиловића, у којој су, како сазнајемо, били заменик републичког јавног тужиоца и један историчар, вратила се из Лондона, где је добила приступ тајним архивама британских служби из времена Другог светског рата. Велика количина материјала допремљена је у Београд, али још увек недостаје најважнији документ – под ознаком двоструке државне тајне, за који се верује да расветљава стрељање и сахрану ђенерала. Ипак, у Комисији верују да ће кроз неколико недеља, можда и пре 17. јула (када је 64-годишњица погубљења команданта ЈВуО), добити приступ тајном „досијеу Михаиловић” и да би тиме мистерија коначно била решена.


Државни секретар Хомен, који је и члан Комисије, преноси детаље боравка наше комисије у Британском архиву у Лондону, одакле су се вратили пре два дана.


– Пронашли су више хиљада страна разне документације која се односи на период од 1941. до 1945. године и дешавања у том периоду на територији Југославије. У неколико досијеа помиње се и име Драже Михаиловића. Важно је истаћи да ће за историчаре то бити феноменална документација, јер баца ново светло на одређене делове наше историје. Пронађен је и један документ са датумом који се поклапа са нашим проценама када је извршена смртна казна над Дражом Михаиловићем. Из тога закључујемо да се тај документ односи на њега. На том документу се налази двострука ознака поверљивости. Ми смо добили уверење Британског архива, односно Форин офиса, да ће и са тог документа, по нашем званичном захтеву, бити скинута ознака поверљивости. У наредних неколико дана ћемо за тај конкретан документ послати захтев да се та ознака скине и већ у наредних месец дана очекујемо да ће Комисија поново боравити у Лондону, са циљем да проучи и тај документ.


Највећи део документације која се тиче догађаја из овог периода је фотокопиран и допремљен у Србију, додаје државни секретар, а сва сазнања ће објавити Комисија, када обави утврђивање валидности и процену самих докумената.


– Документа су на енглеском језику и Комисија се тренутно бави њиховим проучавањем, а очекујем да ће бити сазвана конференција за новинаре где ће се обелоданити нове чињенице и податак докле је дошла истрага. Радимо и са сведочењима очевидаца и сведока из Србије, али смо тренутно фокусирани на истраживање британских архива. Пре него што добијемо тај досије из Велике Британије, не бисмо излазили са тачном проценом места сахране Драже Михаиловића. Мислим да ћемо уз помоћ тих докумената моћи да решимо и ту мистерију. У сваком случају, биће ту врло интересантних података. Вероватно ћемо пронаћи Дражин гроб, али хајде да сачекамо званичне закључке Комисије – поручује Слободан Хомен.




http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Tajni-dosije-o-Drazinoj-smrti-otkriven-u-Londonu.sr.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment