Friday, June 18, 2010

“Дражина комисија” у расулу



Слобода број 2002 10. јун 2010.

Пише: Јелена Чалија



Тим који тражи посмртне остатке генерала Драгољуба Михаиловића не састаје се месецима, од претраге терена на Ади Циганлији и Лисичјем потоку остала само обећања.

Нема назнака кад би државна комисија за утврђивање околности погубљења генерала Драгољуба – Драже Михаиловића, команданта Југословенске војске у отаџбини, могла почети рад на терену, односно испитивање локација које су навођене као могућа места где почивају Михаиловићеви посмртни остаци. Како сазнајемо у комисији, рад на терену не може да почне док се не буду располагали недвосмисленим доказима о месту погубљења, а у игри су и даље две локације у Београду – Ада Циганлија и Лисичји поток. Наши саговорници, такође, истичу да се државна комисија, која је с пуно ентузијазма започела рад крајем априла прошле године, није састала од краја лета и да не знају када ће бити наредни састанак и хоће ли га уопште бити.

Рад комисије, иначе, почео је изјавама појединих чланова и писањем медија да ће гроб „ђенерала Драже” ускоро бити откривен, а Ада Циганлија и Лисичји поток издвојене су као готово сигурне локације где би требало почети потрагу. Почетком септембра за наш лист је председник комисије, Слободан Радовановић, заменик републичког јавног тужиоца, изјавио да је комисија саслушала сведока на основу чијег ће исказа у најскорије време покушати да ураде сондирање терена, како би, евентуално, дошли до посмртних остатака. Иако није желело да даје процене када би могло доћи до ексхумације, тужилац Радовановић је истакао да ће се потрудити да она буде обављена што пре. На наше позиве председник комисије није одговарао. Како нам је објашњено у његовој канцеларији он, за сада, неће давати изјаве.

У разговору за наш лист, Слободан Хомен, државни секретар у Министарству правде и такође један од чланова комисије, објашњава да нових детаља – нема.

– За десетак дана требало би да добијемо неке информације из иностранства за које се надамо да ће нам помоћи у расветљавању околности погубљења Драже Михаиловића. За све друге информације задужен је председник комисије – објаснио је Хомен.

Документациона истраживања домаћих архива у мају и јуну прошле године нису наишла ни на какав писани траг, каже историчар Бојан Димитријевић и објашњава да су тада прегледане архиве војне и цивилне службе безбедности.

– Не да нису пронађена документа која би расветлила стрељање Драже Михаиловића, већ ни било какав писани траг за ма кога ко је осуђен и стрељан 1945. и 1946. године. Такође, док је Комисија активно радила није се појавио ниједан релевантни сведок, мада се јавило више десетина људи – каже Димитријевић.

Други члан комисије, Миладин Гавриловић, управник Задужбине краља Петра Првог на Опленцу, убеђен је да писане документације нема зато што је склоњена, односно „сакривена” од комисије.

– Архивске грађе постоји и сигуран сам да безбедносне службе располажу тим подацима имају, али да код њих нема довољно жеље да сарађују с нама. Комисија је обавила разговор с једним сведоком који је под заклетвом испричао да је неколико деценија после Дражиног стрељања, војна безбедносна служба правила пописе гробница и свих убијених и стрељаних, па и Михаиловића, и да је та документација уредно спакована. Ми смо покушали да дођемо до те грађе, али су нам у војној безбедносној служби рекли да је она уништена – каже Гавриловић.

Он сматра да службе безбедности не желе да учине ову грађу доступном, јер се уз Дражин досије налазе досијеи хиљада других људи, а истраживањем документације о последњим сатима Драгољуба Михаиловића, сазнало би се за још много других злочина, тврди Гавриловић. Његово мишљење, међутим, не дели други члан комисије, Бојан Димитријевић.

– У Војнобезбедносној агенцији дочекани смо с највећом могућом предусретљивошћу. Показали су нам све што нас је занимало, али то, једноставно, није дало никаквог резултата – истиче Димитријевић.




http://sloboda.snd-us.com/index.php?option=com_content&view=article&id=548:drazina-komisija-u-rasulu&catid=3:srpska-politika&Itemid=119


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment