Wednesday, June 23, 2010

Dokument o streljanju Draže

Novosti Online

Tanjug

23. jun 2010



Britanske službe nedavno su po prvi put otvorile svoje tajne arhive srpskoj vladi i tužilaštv


Britanske službe nedavno su po prvi put otvorile svoje tajne arhive srpskoj vladi i tužilaštvu u kojima se nalaze i podaci o tačnom datumu ekzekucije bivšeg generala vojske Kraljevine Jugoslavije Dragoljuba Draže Mihailovića, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

"Radi se o obimnoj dokumentaciji koja broji nekoliko desetina hiljada strana o raznim događajima u periodu od 1941. do 1946. godine. Na nekoliko mesta se pominje i sam Draža Mihailović, a pronađen je i dokument koji jasno govori o datumu kada je izvršena smrtna kazna", izjavio je Homen Tanjugu.

Taj dokument je bio pod dvostrukom oznakom poverljivosti, naveo je Homen i dodao da su predstavnici Komisije za utvrđivanje okolnosti pod kojima je streljan Mihailović, koji su prethodnih dana boravili u Velikoj Britaniji, dobili čvrsta uveravanja da će oznaka poverljivosti biti skinuta.

"Očekujem da ćemo u narednih mesec dana ponovo uputiti delegaciju da se upozna sa sadržinom tog dokumenta", naglasio je državni sekretar i dodao da je jedan deo dokumentacije iz britanskih arhiva fotokopiran i donet u Srbiju, kao i da će uskoro biti prezentovan na konferenciji za štampu koju će održati Komisija.

On je istakao da će za naše istoričare dokumentacija iz britanskih arhiva biti vrlo interesantna, jer će baciti neko novo svetlo na događaje iz Drugog svetskog rata.




http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:289616-Dokument-o-streljanju-Draze




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****


No comments:

Post a Comment