Tuesday, June 22, 2010

U Britanskoj arhivi pronađen dokument o streljanju Draže

Captain Nick Lalich, (left) with Draza Mihailovich 1944



From Blic Online

Srbija traži skidanje oznake tajnosti

T. N. Đaković

June 23, 2010

U Britanskoj kraljevskoj arhivi pronađen je dokument koji krije tajnu o streljanju đenerala Draže. Među nekoliko desetina hiljada stranica Britanskog kraljevskog arhiva koji se odnose na Srbiju od 1941. do 1946. godine, pronađen je i fajl zaveden pod imenom - Draža Mihailović. Datum: 17. jul 1946. godine. To je upravo datum streljanja ovog generala Kraljevske vojske Jugoslavije, bivšeg načelnika štaba Vrhovne komande. Veruje se, stoga, da je upravo to dugo traženi dokument koji krije egzaktne podatke o mestu, načinu i vremenu njegovog streljanja.

Dokument je, međutim, pod dvostrukom zaštitom poverljivosti. Jedna od njih nosi pečat britanskog Forin ofisa. U roku od nekoliko narednih dana Komisija za utvrđivanje istine o pogubljenju Draže Mihailovića zatražiće od Forin ofisa skidanje oznake tajnosti. A već je dobila uveravanja da će to biti i učinjeno. Prethodno mora biti ispoštovana procedura, i naše Ministarstvo pravde mora da prosledi zahtev. Nakon što stigne zvanična potvrda Forin ofisa, delegacija Komisije za utvrđivanje istine o streljanju Draže Mihailovića boraviće još jednom u Londonu s ciljem da se dokument donese u Srbiju.

Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, objašnjava da s obzirom na to da je dokument zaštićen nije bilo moguće otkriti njegovu sadržinu. Pronašla ga je tročlana delegacija komisije, koja se pre tri dana vratila iz Velike Britanije, gde su joj na uvid stavljeni svi osim jednog dokumenata Britanskog kraljevskog arhiva, koji čuva i dokumenta britanskih obaveštajnih službi.

Delegacija je pred sobom imala nekoliko desetina hiljada stranica dokumenta koji govore o periodu od 1941. do 1946. godine.


Sa aspekta istoričara vrlo su interesantna i mogla bi da bace potpuno novo svetlo na istorijske događaje u Srbiji. U nekoliko desetina fajlova pominje se i ime Draže Mihailovića. Taj deo dokumentacije je iskopiran i predat komisiji. Kada prouči celu dokumentaciju njena sadržina biće objavljena - kaže Homen.


Otkriveni su i dokumenti britanskih službi o državnom udaru u Srbiji u noći između 26. i 27. marta 1941. godine, kada je zbačen knez Pavle i formirana nova vlada. Ovi dokumenti, pohranjeni takođe, u Britanskom kraljevskom arhivu bacaju objektivnu sliku na martovski državni udar okončan u zoru, kojim je poništeno tek potpisano pristupanje Jugoslavije Trojnom paktu, a režim kneza Pavla oboren, te obrazovana nova vlada. U svakom slučaju, na desetine hiljada stranica dosijea neumitni su dokaz da su Srbija i bivša Jugoslavija bile bitna interesna zona Britanije i njenih obaveštajnih službi.



http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/195103/U-Britanskoj-arhivi-pronadjen-dokument-o-streljanju-Draze


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment