Friday, December 23, 2011

Država traži potvrdu da je Draža Mihailović mrtav - BIA: Mi to nemamo / "Blic" Dec. 21, 2011

Blic Online
T. N. Đ.
21. 12. 2011. - 06:49h

Komandant Kraljevske vojske Jugoslavije Draža Mihailović je mrtav, ali država traži i zvanični dokument koji to potvrđuje. Viši sud u Beogradu povodom procesa rehabilitacije traži i dokument od podnosioca zahteva da bivši ministar vojni nije živ kako bi se nastavio postupak.

- Mi taj dokument nemamo, a nemaju ga ni naslednici Mihailovića - kaže za „Blic“ Aleksandar Nedić, sekretar Srpskog liberalnog saveta (SLS), podnosioca zahteva.

SLS je juče preko opunomoćene advokatske kancelarije predao zahtev da nadležni sud donese zvanično rešenje o smrti generala Mihailovića, pošto to rešenje do sada nije postojalo.

- Time bi se proces rehabilitacije mogao ubrzati - i ispravit nepravda kaže Nedić.

Na pitanje zašto je u toj priči zaobiđen unuk Draže Mihailovića, koji bi po zakonu mogao da traži potvrdu da general nije živ. Nedić navodi da se Vojislav Mihailović nije pojavio ni na jednom suđenju do sada.

- Porodica je sama trebalo to da pokrene, a što nije, pitajte njih - navodi Nedić.

Sud za nastavak procesa traži dokument za kojim mnogi, uključujući i Državnu komisiju za otkrivanje mesta gde je sahranjen Mihailović, tragaju godinama. Reč je o zapisniku o izvršenju presude streljanjem.

Jovan Stojić, šef kabineta direktora Bezbednosno-informativne agencije, tvrdi za „Blic“ da BIA nema potvrdu da je Mihailović mrtav.

- Ne, u našim arhivama ne raspolažemo takvim dokumentom. Reč je najverovatnije o zapisniku sa streljanja - kaže Stojić.

Tri godine je državna komisija radila na otkrivanju mesta gde je sahranjen Draža Mihailović i utvrdila da je pokopan na Adi Ciganliji, pored starog zatvora koji je kasnije srušen.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment