Thursday, December 15, 2011

Knez Pavle Karađorđević konačno rehabilitovan / "Press Online" Dec. 15, 2011

Press Online
Veljko Miladinović
BEOGRAD 15. 12. 2011

ISPRAVLJENA ISTORIJSKA NEPRAVDA - VIŠI SUD U BEOGRADU ODLUČIO DA SPERE LJAGU SA IMENA PAVLA KARAĐORĐEVIĆA

Jelisaveta Karađorđević: Mnogo sam srećna. Znam da i moj otac to negde oseća. I zato mi je u isto vreme i mnogo teško, jer znam koliko je on patio zbog toga što je sve što ima dao svojoj zemlji, a tako mu se vratilo. Ali, sada mu i Srbija lepšim vraća

Želeo da izbegne stradanje svog naroda ...
Knez Pavle Karađorđević

Viši sud u Beogradu doneo je presudu kojom se rehabilituje knez Pavle Karađorđević, koga su komunističke vlasti posle Drugog svetskog rata proglasile ratnim zločincem i oduzele mu sva građanska prava i imovinu u zemlji, otkrila je juče ekskluzivno za Press ćerka kneza Pavla Jelisaveta Karađorđević.

Ovom presudom je, prema njenim rečima, završena dugogodišnja borba za ispravljanje istorijske nepravde prema „najkulturnijem, najobrazovanijem i najevropskijem Srbinu tog vremena".

- Mnogo sam srećna. Znam da i moj otac to negde oseća. I zato mi je, u isto vreme, i mnogo teško jer znam koliko je on patio zbog toga što je sve što ima dao svojoj zemlji, a tako mu se vratilo. Ali, sada mu i Srbija lepšim vraća... I ja znam da će i Srbiji biti bolje - rekla je kneginja Jelisaveta za Press, i najavila da će uskoro tražiti da se posmrtni ostaci njenog oca prebace na Oplenac.

Knez Pavle je prvi predstavnik dinastije Karađorđević koji je rehabilitovan pred našim sudovima. U ideološki obojenoj istoriji upamćen je kao namesnik koji je sklopio pakt sa Hitlerom, a prema istinitim istorijskim podacima kao čovek koji je pokušao da spase svoj narod velikog stradanja. Advokatski tim predvođen profesorom Oliverom Antićem u sudskom procesu je dokazao da knez Pavle nije mogao da bude osuđen kao saradnik okupatora i ratni zločinac, prvenstveno jer je kao knez-namesnik napustio zemlju posle puča 27. marta 1941, dakle pre početka rata, i posle toga nije imao nikakve veze sa dešavanjima u ratom zahvaćenoj Jugoslaviji.

Oborene sve optužbe

Iako je postojala sumnja da su domaći sudovi spremni da donesu presude koje ideološki menjaju pogled na našu istoriju, Antić kaže da posle predočenih dokaza drugačija odluka „jednostavno nije mogla da bude donesena".

Slučaj kneza Pavla

Odluka jugoslovenske Komisije za ratne zločine 1945.

1. Preuzimanjem namesničke funkcije prekršio Ustav

2. Uzeo vlast u svoje ruke i ignorisao narodne predstavnike

3. Zadojen mržnjom prema SSSR

4. Zaključio Trojni pakt

5. Sistematski sabotirao pripremu za predstojeći rat i doprineo agresivnom ratu Sila osovine

Dokazi da su optužbe bile neosnovane:

1. Nije mogao da prekrši Ustav, jer je Sporazumom iz 1938. sa najznačajnijim strankama i uspostavljanjem banovine Hrvatske Ustav iz 1931. derogiran u određenim segmentima

2. Knez Pavle oslobodio hrvatske i slovenačke političare koji su prethodno bili zatvarani i postigao sporazum sa Hrvatima kojim je uveo političku stabilnost u Kraljevinu Jugoslaviju

3. Za vreme njegovog namesničkog mandata, 24. juna 1940. uspostavljeni diplomatski odnosi sa SSSR, a knez Pavle je po majčinoj liniji imao rusko poreklo

4. Po Ustavu nije mogao da zaključi Trojni pakt. Odluku donela Vlada, i to jednoglasno

5. Knez Pavle je tražio od SAD i Velike Britanije naoružanje za vojsku Jugoslavije, a rat je proveo u izgnanstvu u britanskim kolonijama, gde je bio pod nadzorom saveznika

- Tako nešto bi bio veliki skandal, a te sudije bi bile zapamćene u istoriji da su dva puta ponovile isti zločin. Stvari se više ne mogu kriti pod okriljem nekih državnih komisija i režimski kontrolisanih medija kao što je bilo u Brozovo vreme i takve nepravde više nisu moguće. Knez Pavle je bio jedan od najumnijih Srba koji je doživeo zlu sudbinu i koga je Zapad na čelu sa Velikom Britanijom izdao - kaže Antić.

On ističe da je pred sudom „matematički" dokazano da knez Pavle nije ratni zločinac.

- Knez je osuđen za najgore delo na svetu koje postoji posle genocida. To je bila politička presuda i oličenje bahatosti tadašnjeg režima. Presuda nije imala utemeljenje ni u činjenicama ni u pravu. Dovoljno je samo istaći da mu je presudila državna Komisija za istraživanje ratnih zločina, u čijem pravilniku je pisalo da je delokrug rada utvrđivanje činjenica koje se prosleđuju sudovima - kaže Antić.

Naš sagovornik ističe da će ova presuda biti prekretnica u odnosu države prema „istorijskim" presudama posle Drugog svetskog rata, zbog čega očekuje slične presude i u drugim zahtevima za rehabilitaciju, pre svega u slučaju generala Draže Mihailovića.

Da je ovo „istorijska presuda" smatra i istoričar Miodrag Janković. On kaže da se ovom presudom „vraća vera u dubinsku pravdu u Srbiji".

Presrećna zbog oca ... Jelisaveta Karađorđević

- Ovo nije istorijski događaj samo za porodicu kneza Pavla, nego za sve nas. Jer, nije ispravljena nepravda samo prema ličnosti kneza Pavla, već i prema ideji monarhije. Ovo je veliki doprinos otrežnjenju od komunizma kod Srba, jer sada je jedna velika laž sudski utvrđena, ta laž na kojoj su se obrazovale generacije naše dece. Knez Pavle je bio oklevetani državnik koji je pokušao da spase srpski narod od onoga što je usledilo, od ratnih stradanja u Drugom svetskom ratu i genocida u Hrvatskoj. Sada konačno o njegovoj ličnosti možemo da govorimo slobodno i niko više ne može da ne veruje da je to čovek koji je dao veliku žrtvu ovom narodu - kaže Janković.


Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju Pressa


Veljko Miladinović, Beograd


http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/192665/Knez+Pavle+konačno+rehabilitovan+.html


*****


If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment