Tuesday, December 06, 2011

RADIO TRIBINA I PROMOCIJA KNJIGE "IZMEĐU SRPA I ČEKIĆA 2" / Projekcija dokumentarnog filma ”Otkopavanje istine” - četvrtak, 22. decembar 2011.

*****

Dr. Srđan Cvetković: "IZMEĐU SRPA I ČEKIĆA 2"

četvrtak, 22. decembar 2011. u 19:00

DOB (Dom Omladine Beograda)//Sala na I spratu

Politička represija u Srbiji 1953-1985.

RADIO TRIBINA I PROMOCIJA//Projekcija dokumentarnog filma ”Otkopavanje istine”

Govore: Lazar Stojanović, filmski reditelj i publicista, dr Milan Mladenović, filozof i pesnik, Dragomir Olujić, politikolog, filozof i novinar, Zorica Marinković, dr Srđan Cvetković, autor knjige. Moderator: Dušanka Petrović, Radio Beograd 2.


”Ako je reč o delovanju u javnosti i onom što je knjiga dosad postigla, ali i onome što će postići – da je načelo ovakvog načina povezivanja činjenica i njhovog objavljivanja, nešto što podseća na priču o caru Trajanu i kozjim ušima (...) Knjiga, pre svega u uvodnom delu, pokušava da u istorijski kontekst stavi represiju i pokaže da je ona nešto što je u potpunosti saglasno našem kulturnom obrascu i što će nas verovatno pratiti još neko vreme, a činjenica je da represiju vrši svaka vlast – od vremena kralja pa do aktuelne vlasti.”

 Lazar Stojanović

Knjiga IZMEĐU SRPA I ČEKICA 2 je plod decenijskog istraživanja autora u okolnostima koje nisu dozvoljavale slobode zadiranja u listove koje je ispisala istorija tog vremena.

Na skoro sedamsto stranica bogatog sadržaja o političkim suđenjima, disidentstvu u komunističkoj Srbiji, progonu unutrašnjeg neprijatelja i ulozi tajnih službi, Đilasu i Mihajlovu, kidnapovanju Vlade Dapčevića i stradanju Jovana Barovića, procesu studentskoj levici, suđenju šestorici, Vojislavu Šešelju i mnogim drugim učesnicima dešavanja, autor smelo i sa puno detalja beleži vreme surovog obračuna sa neistomišljenicima komunističkog režima. Knjiga je opsežna i jedinstvena naučna studija o ovom periodu u Jugoslaviji i Srbiji, ali i svojevrsan vremeplov ozbiljnih, do sada poznatih i manje poznatih dešavanja koja se može čitati i kao dopunska školska literatura.

BIOGRAFIJE


Dr Cvetković Srđan (1972). istraživač − saradnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu. Osnovne studije završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Diplomirao je na katedri za Istoriju Jugoslavije 2000. s temom Etničke promene u Pančevačkom srezu 1944–1953. Magistrirao je 2005. s tezom Represija u Srbiji 1944−1953. pod mentorstvom profesora Ljubodraga Dimića. Svoja decenijsko istraživanje političke represije zakrovio je 2011. doktorskom disertacijom Politička represija u Srbiji 1953-1985. Njegove oblasti interesovanja su: komunizam, državna represija, disidenti, ljudska prava i Hladni rat, kojima je objavio više radova u domaćim i inostranim stručnim časopisima i zbornicima. Učestvovao je na domaćim i međunarodnim naučnim skupovima i tribinama i održao više predavanja posvećenih ovim temama. Autor je obimne i zapažene monografije Između srpa i čekića − Represija u Srbiji 1944−1953. kao i monografije Portreti disidenata (2007). Priredio je za štampu Belu knjigu 1984. a jedan je od priređivača Istorije Demokratske stranke 1989-2009. – dokumenti. Objavio je radove u zbornicima sa naučnih skupova Velike sile i male države u Hladnom ratu (2005); Korupcija i razvoj moderne srpske države (2006), Logori zatvori i prisilni rad u Hrvatskoj i Jugoslaviji 1941/1945, 1945/1951. (2010), Disidentstvo u suvremenoj povjesti (2010) i drugim. Stručni saradnik je na pisanju Srpskog biografskog rečnika Matice srpske kao i Službenog Glasnika na priređivanju sabranih dela dr Dragoljuba Jovanovića. Od 2009. sekretar je Državne komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944. Vlade republike Srbije.

Lazar Stojanović filmski reditelj i publicista. Rodio se i školovao u Beogradu. Tokom poslednjih 15 godina živi i pretežno radi u S.A.D. Bavio se pozorištem, kritikom, podučavanjem, uređivanjem publikacija i dokumentarnim filmom. Neslaganje s vladajućom politikom, ranije Jugoslavije, a sada Srbije, u značajnoj meri obeležava njegovo javno delovanje. Autor je igranog filma "Plastični Isus" napravljenog 1971. godine, zaplenjenog, a zatim oslobođenog i prikazanog 1990. godine.

Dr. Milan Mladenović - Rođen 1949. godine u Užicu. Školovanje započeo u Jagodini, završio filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a doktorat prvog stepena na Univerzitetu Sorbona, Pariz. Filosof i pesnik. Osnivač, direktor, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće Sfairos.

Dragomir Olujić, politikolog i filozof po obrazovanju, novinar po zanimanju. Učesnik pobune 1968. i aktivan na novoj levici. Disident. Proganjan i hapšen. Učesnik antiratnih pokreta tokom jugoslovenskih ratova devedesetih. Pristalica radikalne političke prakse.


http://www.domomladine.org/debate/dr-srdjan-cvetkovic-izmedju-srpa-i-cekica-2/


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment