Saturday, January 28, 2012

Predata prepiska Đilasa i Rankovića na ruskom / "Danas RS" January 27, 2012

Dnevni List Danas
Autor: J. Lukač
27/01/2012 18:51 | Beograd
January 27, 2012

Postupak za rehabilitaciju generala Dragoljuba Mihailovića

Beograd - U nastavku postupka za rehabilitaciju generala Dragoljuba Mihailovića, istoričar Slobodan Marković pozvao se juče na dokumente o partijskoj pripremi suđenja ovom nekadašnjem komandantu četničke vojske u Drugom svetskom ratu.

Svedočeći pred Višim sudom u Beogradu, u ime udruženja građana koji su podneli zahtev za rehabilitaciju, Marković je predao Elaborat o pripremi i toku suđenja Mihailoviću, koji između ostalog sadrži i prepisku bivših funkcionera Komunističke partije Milovana Đilasa i Aleksandra Rankovića, na ruskom jeziku.

Prepiska obuhvata osam pisama, a kako je Marković predočio sudu, u prvom pismu od 25. maja 1946. Đilas obaveštava Rankovića „da su unete najvažnije političke korekture“ i da „na osnovu tvoje naredbe (Slobodanu) Peneziću, optužnica mora da se preda 2. juna, a suđenje da počne 10. juna“.

- U šestom pismu Ranković naređuje Đilasu da obezbedi da optužnica ne izađe iz kruga odbrane kako inostrana reakcija ne bi organizovala proces pre početka stvarnog suđenja - naveo je Marković.

On je predočio i dosijea koji su u tadašnjoj državnoj bezbednosti, odnosno OZNI, vođeni o Dragiću Joksimoviću i drugom Mihailovićevom advokatu Nikoli Đonoviću.

Marković je rekao i da je Komisija za utvrđivanje okolnosti streljanja i grobnog mesta Dragoljuba Mihailovića, u arhivu Bezbednosno-informativne agencije, pronašla telegram kojim Aleksandar Ranković obaveštava lidera komunista Josipa Broza Tita, koji se u tom trenutku nalazio na putu za Poljsku, o Mihailovićevom hapšenju. „Po dolasku u Varšavu, Tito je u telefonskom razgovoru Staljinu rekao za hapšenje. Staljin je izrazio zadovoljstvo, ali je odmah pozvao na odgovornost predstavnike NKVD u Jugoslaviji, koji su za to saznali u štampi“, naveo je Marković, pozivajući se na biografiju Josipa Broza Tita, autora Vladimira Dedijera, izdatu 1953. godine.

Marković je naveo da je sudu predat i zapisnik sa sednice Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, koju je vodio Krste Popivoda, održane tri nedelje pre početka suđenja Mihailoviću, i čija je jedna od tački dnevnog reda glasila „proces Draža, javna ili tajna sjednica“.


http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/predata_prepiska_djilasa_i_rankovica_na_ruskom_.55.html?news_id=232891


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment