Friday, January 20, 2012

"Prica o dva mosta" - Stevan Pirocanac

Photo of the Soča River from www.slovenia.info

Prica o dva mosta

Na Web strani SRBIJA, pokreta srpskih cetnika (Dinarska Divizija) pored ostalog izasao je i clanak “Uvod u istoriju Dinarske Cenicke Divizije", koji je napisao Stevan Radjenovic, Pretsednik cetnickog udruzenja.

U lepom u dugackom clanku, koga je podelio u nekoliko poglavlja,, u jednom, koji ima naslov “Most na reci Soci”, pored datih tacnih podataka, dat je i ovaj: ”Cetnici su uspeli da odbrane most na reci Soci, i tako omoguce borcima i civilnom stanovnistvu da predju u Italiju”, koji nije tacan, i koji zasluzuje da se ispravi.

Pre nego krenemo sa ispravljanjem, moram poci sa objasnjenjem kako je uopste bilo moguce da se taj most brani, odnosno, kako je bilo moguce da bilo ko od te gomile vojske i civila, koji su se povlacili pod teskom borbom ispred jakih partizaniskih jedinica, predje.

Prvi koji su na most stigli bili su pripadnici Hrvatske Armije, generala Matije Parca. Jedna desetina, medju njima i speccijalisti za eksplozive, je bila upucena na most jer je postojala opravdana sumnja da Nemci mogu taj most da dignu u vazduh, sto bi za dolazece nacionaliste bilo katastrofalno. I zaista, Hrvati su na mostu nasli nekoliko nemackih pionira, koji su bili poceli da postavljaju mine na mostu. Nemci su bili razoruzani, i oni su se odmah odatle uklonili. U toku dana preko mosta su pocele da prelaze neke cetnicke jedinice,a sledecih dana pristigli su i srpski dobrovoljci i ostatak cetnickih jedinica i masa civila.

Za one koji neznaju ko su bili vojnici Hrvatske Armije: ta Armija je bila osnovana u Sloveniji pocetkom 1945 godine, i bila je pod komandom jugoslovnskog kraljevskog generala Mateje Parca. Sastavljena je od Hrvata koji su bili u Srpskom Dobrovoljackom Korpusu, kao i izvesnog broja hrvatskih domobranaca, koji su dezertirali i presli u novostvorenu jedinicu.

Za odbranu mosta odredjen je bio I puk srpskih dobrovoljaca, koji imao protivtenkovske topove, i kome je bilo naredjeno od strane generala Damjanovica dap o svaku cenu odbrane most, da bi ga predali, “kao poklon” Saveznicima, na koje se cekalo da se uskoro pojave. Radi toga dato je i naredjenje da se jedna jedinica posalje preko mosta i da ocisti od partizana deo Gorice ispred mosta. To su bili cetnici Prvog lickog korpusa, pod komandom majora Vuksanovica. Presli su most, usli u grad, ali su se brzo vratili, podnevsi dosta gubitaka.

Odeljenjem topova komandovao je potporucnik Bata Dinic, koji je verno opisao sve ono sta se je tada oko odbrane mosta desavalo, i to je objavljeno u Spomenici Srspkih dobrovoljaca 1941-1971, koju je priredio Borivoje Karapandzic. Dinic opisusje poslednje momente pred dizanja mosta u vazduh, koje je zbog naredbe genarala Damjanovica ucinjeno takoreci zadnjeg momenta,. Partizanski tenkovi se vide na drugoj obali Soce, mitraljeska vatra brise preko mosta i polozjima dobrovoljaca, i najzad dolazi naredjenje koje na svoju ruku, sa protestom, izdao major Ilija Micasevic, Komandant I puka SDK. Trojica pionira, odredjenih da most dignu u vazduh, dobrovoljci potporucnik Gojko Cvijtean, narednik-djak Milutin Ostojic i potporucnik Hrvatske Armije, zboras iz Dalmacije, Mladen Bilic, krecu na most, sa upaljenim cigaretama da bi tako upalili fitilje, kojih je bilo pet, jer drugog nacina da se mine upale nije bilo. Mladen je puzio prvi i dosao do sredine mosta, dok su Cvijetan i Ostojic palili one blize obali. Mladen je bio pogodjen mitraljeskom paljdbom, Cvijetan i Ostojic su se natrag vratili, kada je odjeknula velika eksplozija i sredina mosta je otisla, zajedno sa Bilicevim telom, u vazduh.

Ubrzo potom su stigla i dva saveznicka tenka, koji su, po svemu sudeci, ocekivali da se sretnu sa partizanima, jer je u jednom tenku bio covek koji je mahao crvenom zastavom.

Dok se je ovo na mostobranu desavalo, u pozadini, nekoliko kilometara udaljni, slavilo se na veliko i pravili planovi kako da se Saveznici docekaju i pozdrave!

General Damjanovic Komandant Isturenog dela Vrhovne Komande KJuO. izdao je svoju naredbu, u kojoj daje pohvalu braniocima mostobrana, “…a narocito I puk Sumadijske Divizuje”, kako je promenjeno ime Srpskog Dobrovoljackog Korpusa, jer je pominjanje reci DOBROVOLJAC bolo oci pojedincima i tada davne 1945 godine, i nazalost i dan danas, kako se to vidi!

Sa ovim je moja prica o dva mosta zavrsena.


Stevan Pirocanac

1. Juni 2008
ISKRA
 please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment