Tuesday, January 31, 2012

Sud proglašava Dražu Mihailovića mrtvim / "Blic Online" January 27, 2012

Blic Online
T.N.Đ.
27. 01. 2012. - 06:55h
January 27, 2012

Zahtev za rehabilitaciju kraljevskog generala

Iako likvidiran nakon montiranog procesa pre tačno 65 godina, general Draža Mihailović, komandant Kraljevske vojske u otadžbini, tek danas bi trebalo da bude zvanično proglašen mrtvim.


Suđenje Draži Mihailoviću u leto 1946. godine
- Nadamo se da će rehabilitacija uslediti u što skorijem roku - kaže za „Blic“ Aleksandar Nedić, sekretar Srpskog liberalnog saveta (SLS), koji je podneo zahtev za rehabilitaciju.
 
Kao dodatak dokumentima predatim sudu ranije, SLS je sada podneo dokumentaciju koja je trebalo da bude uvrštena u spise tokom samog suđenja Mihailoviću 1946, kao i Skupštini FNRJ. Reč je o dokumentima iz SAD i notama američke vlade, poslatim u dva navrata, a koje ukazuju na nevinost generala i potvrda su da on nije sarađivao sa Nemcima.
 
Ti dokumenti, međutim, nisu predočeni sudu tokom suđenja, dok je objedinjena optužnica bila toliko obimna da je njeno čitanje na glavnom pretresu trajalo od 9.40 ujutru do 20 sati uveče, i obuhvatala je 702 dokumenta na 2.040 stranica.
 
Nije bilo mesta, a ni vremena, za spise Vlade SAD. Da su SAD uputile ove note objavljeno je te godine, ali u „Službenom glasniku“ i tek nakon izvršenja presude, i bez sadržaja.
 
Sudu su prosleđena i dva spisa, ukaza tadašnjeg predsednika Narodne skupštine FNRJ od 27. maja 1946. Jednim je određeno da će Josipa Broza Tita, tokom boravka u inostranstvu, zamenjivati Edvard Kardelj, a drugim da će nadležnosti Aleksandra Rankovića u vreme puta u inostranstvo preuzeti Milovan Đilas. To objašnjava zbog čega je tokom suđenja Mihailoviću obavljana komunikacija upravo između njih.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****

No comments:

Post a Comment