Friday, July 12, 2013

Лепо је да се Србија, у време кад Немачка поново стоји на нашем прагу, позабави својом антифашистичком прошлошћу


СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
УЗУН-МИРКОВА 3а
11 000 БЕОГРАД
ТЕЛ 062 120 90 36


Представници СУБНОР-а код председника Николића. Подршка рехабилитацији Милована Ђиласа. Добре вести за Србију?
 
Лепо је да се Србија, у време кад Немачка поново стоји на нашем прагу, позабави својом антифашистичком прошлошћу.  Лепо је да се, коначно, рехабилитују сви они који су „пострадали“ због својих идеолошких и политичких ставова. Али ипак се стиче утисак да у том суочавању са прошлошћу и неправдама није изабран прави ред потеза. Јер као и у свакој причи, требало би кренути од почетка. Или бар од 1918.године. Па полако и аргументовано, ко је где био и ко је шта радио. Па редом, ко је кога тлачио између два светска рата, па ко је државу бранио а ко рушио, па ко се супротставио Немцима (наравно и фашизму-нацизму, али код нас у јасно препознатљивим униформама),  па ко је и зашто водио грађански рат, па ко је извршио револуционарни преврат и побио своје идеолошке и политичке противнике, па ко је своје партијске другове послао на Голи оток и ко је на крају упловио у воде отпадништва од своје партије?
 
Тек овако испричана прича имала би свој почетак, ток и логичан крај. Уместо тога судови пет година мрцваре умореног генерала Михаиловића док се његови мучитељи (и сами касније прогањани у оквиру унутарпартијских обрачуна) споре око висине накнаде за „душевни бол“.
 
Има ли икога ко ће Србима рећи оно што већ сви замо, борбу против Немаца као окупатора и њиховог нацистичког новог европског поретка водили су Срби (међу којима је било и комуниста) из патриотских, а не идеолошких разлога. И време је да се покаже колики је допринос Срба као народа био у том рату а не само комуниста као носиоца једне идеологије. И време је да се види ко се у оквиру унутарпартијских сукоба окитио славом „дисидента“ због тога што се дистанцирао од комунистичке идеологије ,а ко због тога што му је постојећи систем био исувише „мек“.
 
Време је да држава овласти неки од постојећих института који се баве изучавањем наше историје да покрену научни пројекат који би дао одговоре на ова питања. У противном уместо да историју оставимо иза себе она ће нас сачекивати на сваком кораку док се будемо вртели у круг.
 
 
Драган Крсмановић
Српски либерални савет
July 11, 2013
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****

No comments:

Post a Comment