Tuesday, July 23, 2013

OD BEOGRADA DO ČIKAGA: Lik Draže Mihailovića na freskama! / "Telegraf.rs" July 16, 2013


Telegraf.rs
M. Babić
16/07/2013
July 16, 2013

U beogradskoj crkvi na freskopisu su, pored četničkog komandanta, naslikani Tesla, Pupin, Mokranjac, Karađorđe, a freska s likom Draže Mihailovića nalazi se i u jednom manastiru u Čikagu


Freska – Crkva Svetog Kralja Jovovana Vladimira
Foto: Milena Đorđević

U voždovačkoj Crkvi Svetog Kralja Jovana Vladimira, desno od vrata, nalazi se freskopisana kompozicija naslovljena kao “Nebeska Srbija”.

Ona prikazuje patrijarhe, arhijereje, sveštenike i monahe kako stoje oko časnog prestola na molitvi. Na suprotnom zidu oko Hrama Svetog Save okupljeni su vladari i znameniti Srbi. U prvom redu, po sredini kompozicije, nalazi se mala Milica Rakić, poginula na noši tokom bombardovanja NATO pakta.

U četvrtom redu je Nikola Tesla, a između Mokranjca i Mihajla Pupina u trećem redu nalazi se četnički đeneral Draža Mihailović!

Freskopisi su započeti 9. maja 2003, a završeni 9. marta 2006. Stručni saradnik bio je profesor vizantolog Dragan Vojvodić, a protomajstor Aleksandar Živadinović.


Freska – Crkva Svetog Kralja Jovovana Vladimira
Foto: Milena Đorđević

- Hteli smo da pokažemo nedovoljno poznatu činjenicu našem narodu − šta je nebeska Srbija. To nije neka nekrofilija. To su naši znameniti ljudi. Jedni kažu da ne mogu biti na fresci ako nisu svetitelji. A ja im kažem da su svi oni pripadali crkvi. Ni car Dušan nije svetitelj, pa je prikazan u crkvi – kaže otac Jovan, koji je bio starešina crkve i od koga je potekla ova ideja.


Dragolub Draža Mihailović, Čikago, Freska, SPC
Foto: Flickr/@Kalense Kid

Kada su u pitanju freske na kojima se nalazi lik đenerala Draže Mihailovića, beogradska crkva nije jedina u svetu. U manastiru Presvete Bogorodice “Nova Gračanica” kod Čikaga nalazi se freska na kojoj su prikazani vojnici i stradalnici, a centralne figure su đeneral Draža Mihailović i patrijarh Gavrilo Dožić.

Iznad njih je prikazano zarobljeništvo vladike Nikolaja Velimirovića u nemačkom koncentracionom logoru “Dahau”.

 
(M. Babić)
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****

No comments:

Post a Comment