Saturday, July 20, 2013

Обележена 67 годишњица убиства генерала Михаиловића / Делегације Српског покрета обнове и Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета July 17, 2013


Делегације Српског покрета обнове
и Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета
July 17, 2013 на београдској Ади

www.spo.rs
Вести из Србије
18/07/2013

Делегације Српског покрета обнове и Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета, предвођене Мирославом Блажићем и Александром Цветковићем, положиле су цвеће и упалиле свеће 17. јула, на годишњицу убиства генерала Драгољуба Драже Михаиловића, на београдској Ади, крај дрвеног крста, на месту његовог убиства.

Они су одали почаст храбром ратнику из Балканских ратова и Првог светског рата, првом герилцу у поробљеној Европи у Другом светском рату, победнику у великом броју битака над нацистичким окупатором, заштитнику српског народа од усташког погрома, борцу за очување монархије и демократског поретка и жртви тоталитарног система, који је на тенковима Црвене армије био успостављен у тадашњој Југославији.

Државна комисија, формирана да утврди околности суђења и извршења смртне казне над генералом Михаиловићем, закључила је, на основу расположивих доказа, да је командант Равногорског покрета и министар војни Краљевске Владе Југославије, убијен у кругу тадашњег затвора на савском острву Ада Циганлија.

Генерал Михаиловић стрељан је 1946. године, без стварно утврђене кривице, после суђења на монтираном процесу у духу стаљинистичких пресуда, карактеристичних за комунистичке режиме.

У току је пред Вишим судом у Београду судски поступак за рехабилитацију генерала ЈВуО Драгољуба Драже Михаиловића.



http://spo.rs/vest.php?id=661


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment