Tuesday, July 16, 2013

Pomen Gen. Mihailovicu, Vojvodi Keserovicu i ostalim stradalim Ravnogorcima 17 jul 2013 Strmac‏

 
General Draza Mihailovich
 
 
 
"На иницијативу Градског одбора Српског покрета обнове Крушевац и Општинског одбора Српског покрета обнове Брус у среду, 17. јула 2013. године са почетком у 11 часова, у манастиру Светих Јоакима и Ане у Стрмцу биће одржан помен генералу ЈВуО и вођи Равногорског покрета Драгољубу - Дражи Михаиловићу, команданту Расинског корпуса ЈВуО, војводи копаоничком Драгутину Кесеровићу, као и свим страдалим војницима под њиховом командом у току и након завршетка Другог светског рата. Помен ће служити игуман манастира, отац Николај.
 
"Вођа Равногорског покрета ђенерал Михаиловић је први, у тек поробљеној Европи, 13. маја 1941. године на Равној гори подигао барјак слободе и устанак против Хитлера.
 
"За ратне заслуге и допринос победи савезника у Другом светском рату, као и спасавање више стотина савезничких пилота приликом њиховог искрцавања у Србији, ђенерал Михаиловић је добио највиша ратна одликовања од француског и америчког председника Де Гола и Трумана.
 
"Ђенерал Михаиловић је 13. марта 1946. године ухапшен, под још неразјашњеним околностима, а током монтираног процеса, на преком суду 15. јула оптужен за "велеиздају", а два дана након тога и погубљен, при чему су комунисти све учинили да сакрију и његов гроб.
 
"Четници су у Србији незванично рехабилитовани 1990. године захваљујући, пре свега, залагањима Српског покрета обнове и лидера СПО господина Вука Драшковића, а званична рехабилитација ЈВуО је уследила 2004. године на предлог СПО у Скупштини Србије.
 
"Tада је Народна скупштина усвојила закон којим су четници и партизани изједначени у свим правима као припадници антифашистичких покрета који су се борили против окупатора у Другом светском рату.
 

"Драгутин Кесеровић рођен 21. новембра 1896, у селу Пироман код Обреновца. Стрељан је од комунистичких власти 17. августа 1945, код Београда. Био је мајор у војсци Краљевине Југославије. Током Другог светског рата био је командант Расинског корпуса. Средином 1942. године проглашен је за војводу копаоничког. Снаге ЈВуО предвођене војводом копаоничким ослободиле су Крушевац."

 
Заклетва јединица Расинског корпуса код Манастира Стрмац, 6. септембра 1943. године
 
 
*****
 
"Na inicijativu Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove Kruševac i Opštinskog odbora Srpskog pokreta obnove Brus u sredu, 17. jula 2013. godine sa početkom u 11 časova, u manastiru Svetih Joakima i Ane u Strmcu biće održan pomen generalu JVuO i vođi Ravnogorskog pokreta Dragoljubu - Draži Mihailoviću, komandantu Rasinskog korpusa JVuO, vojvodi kopaoničkom Dragutinu Keseroviću, kao i svim stradalim vojnicima pod njihovom komandom u toku i nakon završetka Drugog svetskog rata.
 
"Pomen će služiti iguman manastira, otac Nikolaj.
 
"Vođa Ravnogorskog pokreta đeneral Mihailović je prvi, u tek porobljenoj Evropi, 13. maja 1941. godine na Ravnoj gori podigao barjak slobode i ustanak protiv Hitlera.
 
"Za ratne zasluge i doprinos pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu, kao i spasavanje više stotina savezničkih pilota prilikom njihovog iskrcavanja u Srbiji, đeneral Mihailović je dobio najviša ratna odlikovanja od francuskog i američkog predsednika De Gola i Trumana.
 
"Đeneral Mihailović je 13. marta 1946. godine uhapšen, pod još nerazjašnjenim okolnostima, a tokom montiranog procesa, na prekom sudu 15. jula optužen za "veleizdaju", a dva dana nakon toga i pogubljen, pri čemu su komunisti sve učinili da sakriju i njegov grob.
 
"Četnici su u Srbiji nezvanično rehabilitovani 1990. godine zahvaljujući, pre svega, zalaganjima Srpskog pokreta obnove i lidera SPO gospodina Vuka Draškovića, a zvanična rehabilitacija JVuO je usledila 2004. godine na predlog SPO u Skupštini Srbije.
 
"Tada je Narodna skupština usvojila zakon kojim su četnici i partizani izjednačeni u svim pravima kao pripadnici antifašističkih pokreta koji su se borili protiv okupatora u Drugom svetskom ratu.
 
"Dragutin Keserović rođen 21. novembra 1896, u selu Piroman kod Obrenovca. Streljan je od komunističkih vlasti 17. avgusta 1945, kod Beograda. Bio je major u vojsci Kraljevine Jugoslavije. Tokom Drugog svetskog rata bio je komandant Rasinskog korpusa. Sredinom 1942. godine proglašen je za vojvodu kopaoničkog. Snage JVuO predvođene vojvodom kopaoničkim oslobodile su Kruševac.
 
"Ravna gora pobediti mora!"
 
Darko Simonovic
iz Kruševca
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
  
*****

No comments:

Post a Comment