Monday, July 01, 2013

Organizacija Lajflajn Čikago i Srpski muzej Svetog Save u Čikagu bili su domaćini prijema i večere u čast Njihovih Kraljevskih Visočanstava Prestolonaslednika Aleksandra II i Princeze Katarine, u subotu, 29. juna 2013., prilikom njihove posete SAD.


Канцеларија
Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
July 1, 2013



Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina
u Kraljevom kabinetu na Kraljevskom dvoru


Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina počasni gosti na dobrotvornom prijemu organizacije Lajflajn u Čikagu


Beograd, 1. jul 2013. – Organizacija Lajflajn Čikago i Srpski muzej Svetog Save u Čikagu bili su domaćini prijema i večere u čast Njihovih Kraljevskih Visočanstava Prestolonaslednika Aleksandra II i Princeze Katarine, u subotu, 29. juna, prilikom njihove posete SAD. U pratnji Njihovih Kraljevskih Visočanstava bio je njihov unuk Majkl Garfinkel.

Kraljevski par stigao je u pratnji svog unuka Majkla Garfinkela u Srpski muzej Svetog Save, u aveniji Vest Beri u Čikagu, gde ih je dočekao veliki broj poštovalaca. Muzej je svečano obeležio prvu zvaničnu posetu Princa i Princeze, koji su otvorili Kraljevsku sobu. Među eksponatima zbirke nalazi se i pomorska uniforma Kralja Petra II, koju je velikodušno, kao pozajmicu, darovao njegov sin. Uniforma je izložena pored istorijske fotografije Kralja koji ju je nosio.

Goste su dočekali predsednica humanitarne organizacije Lajflajn iz Čikaga, Keti Fanslou, i upravnik Muzeja dr Živojin Pavlović.

Događaju je prisustvovalo više zvaničnika, uključujući srpskog generalnog konzula Deska Nikitovića, generalnog konzula Bosne i Hercegovine Branu Pećanca i generalnog konzula Grčke Ioanu Eftimijadu. Prostorije su bile ispunjene članovima upravnih odbora Muzeja, organizacije Laflajn Čikago, Američke asocijacije lekara, kao i drugim istaknutim zvanicama.

Na drugom spratu Muzeja nalazi se izložbeni prostor. U Kraljevskoj sobi izložene su fotografije i predmeti povezani sa dinastijom Karađorđević, Hilandarska soba ispunjena je verskim eksponatima, a u Teslinoj sobi nalazi se nekoliko eksponata naučne prirode. U četvrtoj sobi izložene su memorabilije čuvenih srpskih sportista.

Pre večere, Kraljevski par je strpljivo pozirao fotoreporterima i fotografisao se sa gostima. Tokom večere, gostima su se kratko obratili predsednici dveju organizacija domaćina, koji su zatim najavili generalnog konzula Nikitovića. On je govorio o snazi jedinstva Srba u dijaspori, što je u svom obraćanju snažno podržao i Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksdandar II.

Nj.K.V. Princeza Katarina se u svom obraćanju prvo zahvalila suprugu zato što joj je omogućio da živi u Srbiji:

„Ja sam počastvovana što sam u Srbiji, sa suprugom, među našim narodom. Uvek ću činiti sve što je u mojoj moći da svima život učinim boljim“, dodala je ona.

Njeno Kraljevsko Visočanstvo osnovala je humanitarnu organizaciju Lajflajn 1993. godine, u okviru svojih međunarodnih napora da hitno odgovori na razaranja koja su nastala u jugoslovenskim sukobima. Misija organizacije Lajflajn jeste da pomogne svima kojima je pomoć potrebna, bez obzira na versko ili etničko poreklo. Princeza je svoj govor održala sa dostojanstvom i poštovanjem, istaknuvši da njena vizija od pre 20 godina ostaje ista i danas:

„Kroz naš humanitarni rad, svorićemo pozitivne promene u životima ljudi. Bićemo doživotni partneri u promovisanju zdravlja, blagostanja i stabilnosti“.

Princeza je zatim odala priznanje za neprocenjivu pomoć koju pruža kancelarija Laflajna u Čikagu, zahvalivši predsednici Fanslou i njenom upravnom odboru.

„Vi ste ostvarili ogroman uticaj. Hvala vam što ste tolikom broju ljudi pružili ono što im je najviše potrebno – nadu.“

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II naglasio je u svom obraćanju da je piziv da posete Dvorski kompleks otvoren za sve:

„Dođite u otadžbinu. Dođite da nas posetite. Uvek ste dobrodošli“.

Najavljeno je da će ovog leta dva odvojena nastupa u Karnegi holu u Njujorku biti organizovana u korist Laflajna. Jedan je nastup proslavljene operske dive Jadranke Jovanović, koja je i ranije svoj talenat stavljala na raspolaganje humanitarnoj organizaciji Laflajn. Drugi je julski nastup Momčila Nikolića, čuvenog tamburaša, koji je imao nastup i na prijemu u Muzeju.

Na kraju večeri, gostima je podeljen DVD sa snimkom državne sahrane Njihovih Veličanstava Kralja Petra II, Krajice Aleksandre, Kraljice Marije i Nj.K.V. Princa Andreja u Kraljevskom mauzoleju u crkvi Sv. Đorđa na Oplencu, 26. maja 2013. godine.



www.royafamily.org


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment