Sunday, October 20, 2013

"Нажалост њихова надања била су изневерена" - На данашњи дан, 20. октобра 1944.године у незадрживом наступању јединице Црвене армије ослободиле су Београд од нацистичког окупатора


Foto preuzeta sa sajta www.srbin.info/
 

СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
УЗУН-МИРКОВА 3А
ТЕЛ: 062 120 90 36
11 000 БЕОГРАД


 
Дан изневерених надања
 

На данашњи дан, 20.октобра 1944.године у незадрживом наступању јединице Црвене армије ослободиле су Београд од нацистичког окупатора. Био је то дан који су са одушевљењем дочекали Београђани. Исти они који су се 27.марта храбро успротивили Хитлеру и измешу пакта и рата изабрали „рат“.

Нажалост њихова надања била су изневерена. Иза совјетских тенкова град су окупирале ОЗН-а и КНОЈ, ослобађајучи грађане од имовине, достојанства а често и живота. Све што није било по вољи нових властодржаца било је слободно за „одстрел“ а десетинама хиљада убијених у „дивљим чишћењима“ ни данас се не зна гроб.

Нацизам и комунизам нису ни исти ни једнаки. Али оба представљају тоталитарне системе неспојиве са вишестраначком парламентарном демократијом и тршишном економијом. Европа је то већ сагледала и „Прашком декларацијом“ и одлукама Савета Европе обавезала државе да истраже злочине почињене у име комунистичке идеологије и сачувају сећање на њихове жртве.

Србија, којом и данас владају „деца комунизма“ не чини ништа да се та тамна страна наше прошлости истражи, изучи и обележи. У нашем интересу и интересу наше деце. А сутра када нам по „бриселском диктату“ у том правцу буде постављен неки услов опет ће наша власт, као веран слуга, усвајати резолуције и прихватати одговорност и за нешто за шта нисмо криви, понижавајући себе и српски народ.

Крајње је време да се држава одреди према „комунистичком наслеђу“ и дистанцира од онога што у њему представља супротност слободи и демократији а посебно од злочина почињених у име „класне борбе“. Док држава не учини шта јој је дужност и обавеза Српски либерални савет ће наставити да подсећа јавност на погубне последице власти једне партије и једног човека.


СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
20.октобра 2013



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****
 

No comments:

Post a Comment