Thursday, October 31, 2013

PRETPREMIJERA "RAVNE GORE“ U BEOGRADU / "RTS - Radio-Televizija Srbije" October 29, 2013


RTS - Radio-Televizija Srbije
October 29, 2013

Prva epizoda serije "Ravna gora" Radoša Bajića, pretpremijerno predstavljena u Beogradu. Prikazivanje prvog ciklusa počinje 10. novembra na Prvom programu RTS-a.

Posle Kragujevca, prva epizoda dramske trilogije "Ravna gora" Radoša Bajića pretpremijerno je predstavljena u Beogradu, u prisustvu brojnih javnih ličnosti i ekipe serije. Prikazivanje prvog ciklusa jednog od najambicioznijih i produkcijski najzahtevnijih projekata Radio-televizije Srbije i Kontrast studija, počinje 10. novembra na Prvom program.

Minutom ćutanja, odata je počast generalnom direktoru RTS-a Aleksandru Tijaniću koji je pre četiri godine Radošu Bajiću predložio da snimi seriju sa velikom istorijskom težinom i društvenom odgovornoću. Obuhvaćeno je dramatično istorijsko razdoblje Drugog svetskog rata u Srbiji - kroz priču o tragediji jedne porodice, prikazane su patnje podeljenog srpskog naroda.

Reditelj i scenarista Radoš Bajić rekao je da želi pre svih da zahvali čoveku koga nažalost tragičnom sudbinom od juče više nema među nama.

"Da zahvalim čoveku koji me je decembra 2009. pozvao u svoj kabinet i pitao me je šta je to što će Radoš Bajić raditi posle serije 'Selo gori'. Da zahvalim čoveku sa kojim sam sedeo pre sedam dana u njegovom kabinetu i razgovarao o tome kako će izgledati današnji dan i kako ćemo i kada sledeće godine nastaviti naš projekat", rekao je Bajić.

U prvoj epizodi pod nazivom "Napad" pripoveda se o sudbonosnim trenucima neposredno uoči nemačke agresije na Kraljevinu Jugoslaviju i bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. godine.

"Ja u seriji igram Boru Mirkovića, kraljevog generala avijacije, čoveka koji je učestvovao u organizovanju 27-martovskog puča 1941. godine, veliki patriota, on je pomogao kralju da napusti Srbiju 1941. godine, jedna izuzetna ličnost, odan, patriota", kaže glumac Lazar Ristovski.

Glumac Lazar Ristovski, Milena Bajić, reditelj "Ravne gore" Radoš Bajić i glumac Nebojša Glogovac u bioskopu "Roda sinepleks" / Foto: Tanjug
 
 
Glumac Nebojša Glogovac kaže da je prva epizoda temelj cele priče, jer imamo naznake ljudi koji su opredeljeni za jednu ili drugu stranu.

Slobodan Ninković kaže da je želja da se prikaže nešto bez ikakvog navijanja, ni levo ni desno.

"Pomalo je tužno vratiti se toliko decenija unazad i biti svedok, makar i u seriji, početka stradanja srpskog naroda i još jedne podele koja traje i do današnjih dana", navodi glumac Milorad Mandić.

"Ravna gora" je produkciono rađena po svetskim standardima. Pažljivo birane lokacije, scenografija i kostimi uz obilje filmskih specijalnih efekata doprinose autentičnom oživljavanju jednog vremena.

Snimanje „Ravne gore“
 
 
VIDEO:
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@Hotmail.com
 
 
*****
 

No comments:

Post a Comment