Thursday, October 31, 2013

"Dočarao sam Dražu Mihailovića u pravom svetlu" - Glogovac / "Novosti" October 29, 2013


Novosti
Tanjug
29. oktobar 2013.
October 29, 2013

Čudno koliko znamo o Josipu Brozu, kroz milione slika, snimaka, podataka, samo ne znamo još uvek ko je, da li je on taj iz Kumrovca, dok o Draži Mihailoviću tačno znamo ko je i odakle je, ali ne znamo gde je sahranjen - rekao je Glogovac

Nebojša Glogovac / Foto V. Danilov
  
BEOGRAD - Glumac Nebojša Glogovac, koji u seriji "Ravna Gora" autora Radoša Bajića igra lik đenerala Draže Mihailovića, izjavio je Tanjugu da se trudio da ga "oživi u njegovom pravom svetlu".
 
"Nije velika mašta u pitanju, jer je lik istorijski. Trudio sam se da ga napravim kakav je bio, tako da taj lik u seriji nije ni moj ni rediteljev nego ponajviše Dražin", rekao je on.
 
Glogovac je u bioskopu "Roda sinepleks" prisustvovao projekciji prve epizode serije, čije emitovanje počinje 10. novembra na RTS-u. Serija prikazuje događaje u proleće 1941. - napad nacističke Nemačke i slom Kraljevine Jugoslavije, a zamišljena je kao prvi deo trilogije "1941-1945".
 
Poznati glumac napomenuo je da je "čudno koliko znamo o Josipu Brozu, kroz milione slika, snimaka, podataka, samo ne znamo još uvek ko je, da li je on taj iz Kumrovca, dok o Draži Mihailoviću tačno znamo ko je i odakle je, ali ne znamo gde je sahranjen".
 
"Ne znamo kako je govorio, kakvu je gestikulaciju imao i druge stvari koje bi meni kao glumcu bile dragoceene. Nešto sam pokušavao da otkrijem preko snimaka sa suđenja, nešto iz usmenih predanja ljudi koji su ga znali ili iz literature, koja nije obimna, ali postoji. Trudio sam se da ga oživim u njegvom pravom svetlu", istakao je on.
 
Povodom negativne slike o Mihailoviću u velikom delu javnosti, napomenuo je da je propaganda moćna stvar i podsetio da sto puta ponovljena laž postaje istina, a ako se ponavlja 40-50 godina, ulazi i u podsvest.
 
"To je igra komunističkog režima i pobednika iz Drugog svetskog rata, koji su se trudili da ocrne drugu stranu. Bili smo svedoci masovne hipnoze, što je ponižavajuće po inteligenciju, ali sada možemo da pričamo i istinu", dodao je on.
 
Serija za sada ima deset epizoda, a lik Mihailovića pojavljuje se u četvrtoj epizodi.
 
Glogovac je rekao da je danas prvi put gledao prvu epizodu, a znajući ceo scenario ocenio je da ona pruža "sjajnu bazu za razvoj ideje cele priče", koja ima puno junaka.
 
On je dodao da se u početku daje pozadina i jedne i druge strane i pokazuje šta je to što je odvuklo jedan deo naroda u borbu za boljševičku ideju, a šta su to tradicionalne vrednosti.
 
"Nadam se da će ova priča doprineti malo pametnijem i boljem gledanju na taj istorijski period", zaključio je Glogovac.
 
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@Hotmail.com
 
 
*****


No comments:

Post a Comment