Monday, October 28, 2013

"Država da se oduži i Dražinoj supruzi" - SPO / "Novosti" October 28, 2013


Novosti
Tanjug
28. oktobar 2013.
October 28, 2013


Povodom državnih počasti uz koje je sahranjena Jovanka Broz, Srpski pokret obnove traži od države da se posthumno oduži i Jelici Mihailović, supruzi generala Draže Mihailovića


 
 
Srpski pokret obnove (SPO) zahteva od države Srbije da se posthumno oduži i Jelici Mihailović (1895-1970), supruzi generala Draže Mihailovića, komandanta Vojske Kraljevine Jugoslavije u otadžbini, u Drugom svetskom ratu, saopštio je danas Pokrajinski odbor SPO za Vojvodinu.

U saopštenju "povodom državnih počasti uz koje je sahranjena Jovanka Broz, udovica doživotnog predsednika i diktatora nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita", SPO traži da se država oduži i supruzi "prvog gerilca Evrope", generala Mihailovića.

"Ako su udovici Josipa Broza, kako sada mnogi tvrde, posle smrti supruga bila ugrožena građanska prava, šta onda reći za Jelicu Mihailović?", navodi SPO.

Jedan sin joj je poginuo u ratu, ćerka i drugi sin su posle rata bili zatočeni na Golom otoku, dva puta je tokom rata bila u logoru, tri puta je tokom i posle rata ostala bez krova nad glavom a "oni koji su 1941. godine započeli grđanski rat među Srbima su joj, u montiranom procesu 1946. godine, osudili na smrt i streljali supruga", dodaje se u saopštenju.

SPO traži da bude ubrzana istraga o tome gde se nalaze posmartni ostaci generala Mihailovića i smatra da bi njihovo pronalaženje i sahrana uz najviše državne počasti, pored supruge Jelice, bilo "najmanje što bi država Srbija mogla da učini kako bi se, makar delimično, odužila udovici legendarnog đenerala, koja je bila klasičan primer žrtve komunističke tiranije", navodi se u saopštenju.http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:461019-SPO-Drzava-da-se-oduzi-i-Drazinoj-supruzi


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment