Tuesday, March 16, 2010

Тражимо судску рехабилитацију генерала Михиловића

February 22, 2010

Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета

Кнез Михаилова 48

11000 Београд
Србија

Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета очекује да ће после започете реформе правосуђа у Србији, судови у краћем временском року решавати и захтеве за рехабилитацију политичких и идеолошких осуђеника – изјавио је данас председник Асоцијације, народни посланик Српског покрета обнове Александар Чотрић.



Он подсећа да је захтев за рехабилитацију команданта Равногорског покрета генерала Драгољуба Драже Михаиловића поднет у децембру 2006. године и да Окружни суд у Београду још увек није донео пресуду по овом захтеву.


Захтевом, поднетим пре више од три године, затражено је поништење пресуде од 15. јула 1946. године којом је Дража Михаиловић осуђен на смрт и којом су му претходно одузета сва грађанска права. Убрзо после тога он је стрељан као државни непријатељ „број један“, а до данас није откривено где је и када сахрањен. То још увек није утврдила ни државна Комисија за утврђивање околности под којима је извршена смртна казна над генералом Михаиловићем, која је формирана у априлу 2009. године.


Председник Асоцијације Александар Чотрић указује да је генерал Михаиловић стрељан само два дана после изречене пресуде и да његова жалба није ни разматрана, што је већ довољан разлог за судску рехабилитацију. Егзекуција је извршена тајно и нелегално, а пресуда је изречена из политичких и идеолошких разлога, после стаљинистички монтираног судског процеса, организованог по наређењу тадашњег комунистичког врха југословенске државе.


Асоцијација, која окупља неколико хиљада равногорских ветерана и поштовалаца традиција овог Покрета – према речима Александра Чотрића - очекује да се Окружни суд коначно огласи, јер скоро годину дана, од 26. фебруара 2009. године, располаже комплетном документацијом и историјском грађом које недвосмислено указују да је генерал Драгољуб Дража Михаиловић није био ратни злочинац и сарадник окупатора, већ патриота и вођа антифашистичког покрета, признатог од легитимне југословенске владе и свих Савезника у Другом светском рату.






http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=191&Itemid=1



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment