Wednesday, March 24, 2010

Do kraja voleo i branio Srbe // Artur "Džibi" Džibilijan 1923-2010


M. PRELEVIĆ, 23.03.2010

"Novosti"


ARTUR "Džibi" Džibilijan 2009 // The News-Messenger


ARTUR Džibi Džibilijan, američki heroj iz Drugog svetskog rata, koji je zajedno sa vojskom Draže Mihailovića i srpskim narodom učestvovao u spasavanju više od 500 američkih pilota oborenih iznad Jugoslavije, preminuo je u nedelju u svom domu u Kaliforniji. Bio je poslednji preživeli učesnik operacije „Vazdušni most“, najveće akcije spasavanja savezničkih vojnika tokom rata.



Do poslednjeg uzdaha, kažu za „Novosti“ njegovi poznanici iz Memorijalnog društva „Nikola Tesla“ u Njujorku, čiji je Džibi bio član, bivši radio-telegrafista ostao je veliki prijatelj Srbije.


- U svakoj prilici bi govorio da su Srbi najbolji narod na svetu. Digao je, posebno, glas protiv bombardovanja, pojavljivao se tada u svim novinama, na televizijama. Rastužila ga je satanizacija jednog naroda koji je toliko učinio za Amerikance tokom rata - navodi Radonja Grujić, član Izvršnog odbora Teslinog društva. - Bio je, možda, najbolji srpski lobista u Americi, član Teslinog društva od osnivanja. A eto, umro je ne dočekavši da mu dodele Medalju časti...


Art Džibilijan bio je jedan od trojice oficira tadašnje Strateške službe koji su padobranom ubačeni blizu sela Pranjani kod Gornjeg Milanovca, početkom avgusta 1944. Trebalo je da izbave 50 oborenih pilota.


- Nismo našli 50 - govorio je kasnije Džibilijan. - Bilo ih je barem 250.


U narednih nekoliko meseci, do 27. decembra, Džibilijan i saradnici podigli su aerodromsku pistu na padinama Suvobora, i započeli evakuaciju. Sve se odvijalo tokom noći. U međuvremenu, srpski seljaci su čuvali i hranili pilote, rizikujući svoje živote, jer je nemačka komanda glasila: streljati sve porodice koje štite Amerikance.


A piloti i Srbi toliko su se zbližili da su, na odlasku, vojnici poklanjali seljacima cipele - ništa drugo nisu imali! - i bosonogi ulazili u transportere.


Džibilijan i njegovi saradnici nikada nisu zaboravili Srbiju, ni Dražu Mihailovića. Sa svojim spasiocima piloti su se poslednji put sreli pre pet godina, kada je podignut i spomenik na Galovića brdu.


Čak i kada su mu lekari pre nekoliko godina kazali da ima leukemiju, svedoči Arturova kćerka Debi, on je mnogo više brinuo o tome da „opere“ Dražino ime, koji je čak i u Americi - iako ga je predsednik Hari Truman posthumno odlikovao 1948. - dugo važio za „kolaboracionistu“.


KONGRES


O ARTURU Džibilijanu u ponedeljak se govorilo i u Kongresu.


- On nije dobio vojne i građanske počasti koje zaslužuje, ali se nadam da ćemo mu se odužiti makar posthumno - kazao je kongresmen Bob Lata.


FILM


„OPERACIJA Haljard“, kako je bilo zvanično ime misije, bila je najveća akcija spasavanja savezničkih vojnika tokom rata, ali se za nju ni u američkoj javnosti ne zna previše. Pre tri godine objavljena je knjiga „Zaboravljenih 500: Neispričana priča o ljudima koji su rizikovali sve“, autora Gregorija Frimana. Po njoj bi uskoro, prema najavama iz Holivuda, u produkciji Dejne Maksimovič, mogao da bude snimljen i film.





http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=174392&title_add=Do%20kraja%20voleo%20i%20branio%20Srbe&kword_add=amerikanac


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment