Tuesday, March 30, 2010

Равногорци памте саборца из САД / Артур А. Џибилиан / СПО



March 24, 2010


Артур А. Џибилиан (Arthur A. Jibilian), један од тројице агената САД који су се спустили на подручје западне Србије у августу 1944, да би спасли 500 савезничких падобранаца, који су, према њиховим информацијама, били оборени, преминуо је недељу у 86. години од рака.


- Џибилиан је био један од 500 савезничких пилота које су војници Драже Михаиловића 1994. спасли. У америчкој историји то је забележено као највећа акција спасавања савезничких војника током Другог светког рата. И ове године ћемо 9. маја организовати традиционални сабор на Равној гори и тада ће и Артуру Џибилиану сигурнио бити одата почаст - каже за „24 сата“ Александар Чотрић, председник Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета и члан Комисије за проналажење земних остатака генерала Драже.
Артурова ћерка Деби Џибилиан каже да породица планира сусрет његових пријатеља у суботу у Фремонту и истуче да је да је њен отац живео 18 месеци пошто су му доктори рекли да ће живети још само две недеље.

- Уместо да се бори за себе, борио се да спере љагу са имена Драже Михаиловића, човека који је њему и његовим колегама помогао да из мисије изађу живи - каже Деби о оцу, који је неколико пута долазио у Србију и хвалио Михаиловића.



http://spo.rs/action.php?objekat=Vesti&akcija=Procitaj&id=2509


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment