Monday, August 27, 2012

Новинарска професија носи у себи низ изазова и тешкоћа а понекад и отворених опасности / Српски либерални савет August 23, 2012



СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
УЗУН-МИРКОВА 3а
ТЕЛ:062 120 90 36
MEIL: sls_seobe@hotmail.com


Новинарска професија носи у себи низ изазова и тешкоћа а понекад и отворених опасности. Многи посвећеници ове професије су животом или слободом платили своје напоре да јавност упознају са чињеницама од значаја за живот целе заједнице.

Нажалост сведоци смо да део новинара није дорастао својој улози и да медије користи за личну промоцију, промоцију својих политичким ментора или једноставно промоцију властитих предрасуда.

У дану када РТС обележава 54 године од првог емитовања информативног програма били смо сведоци непрофесионалности новинарке Оливере Ковачевић. Чак и уколико уважимо провокацију као легитимно новинарско средство да од саговорника измами што прецизнији одговор морамо приметити да је госпођица Ковачевић овај пут поновила своје предрасуде и непоштовање институција властите државе.

Да ли је неко крив или невин, требало би да утврђује независно судство. И за рехабилитације и друге законом утврђене поступке надлежни су судови. Свако коментарисање поступка одудара од оног што се сматра коректним и представља облик притиска на судове. У жељи да себе промовише као „новинара интелектуалца“ госпођица Ковачевић је ипак претерала дајући себи за право да даје вредносне ставове и полемише са саговорницима као да је она централна личност „Јутарњег програма“ а не њени гости. Ово посебно пада у очи јер је нама, који пратимо поступке рехабилитације, потпуно јасно да није кадра да се суочи са новим сазнањима која разоткривају методологију „монтираних процеса“ приликом суђења идеолошким и политичким противницима.

Подносиоци захтева за рехабилитацију генерала Михаиловића немају проблем да се суоче са целином процеса рехабилитације. Унапред не одбацујемо могућност да је и неко од личности за које сматрамо да су злочинци, а припадали су другим народима или непријатељским војним формацијама, такође осуђен из идеолошких и политичких разлога. Наш став је и даље да кривци треба да буду кажњени а невини ослобођени па ма ком народу припадали, посебно јер смо се уверили да политика братства и јединства и „уравниловке“ у кривици није дала никакав резултат и само одложила суочавање са истином.

У међувремену до новог „гафа“ предлажемо госпођици Ковачевић да прочита богату литературу о Баљичком логору, логору „Сајмиште“ и Другом светском рату уопште, посебно ону насталу након престанка монопола једне партије и једног човека на историјске истине.


Александар Недић
Српски либерални савет
August 23, 2012


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment