Monday, August 27, 2012

BIA ne da Dražinu imovinu / "Blic" August 27, 2012


Blic
S. Šulović
27. 08. 2012. - 06:47h
August 27, 2012

Pištolji, topografska karta, kožne futrole, naočare, muštikla i ostale lične stvari komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića mogle bi naći mesto u Vojnom muzeju. Ali dok se ne završi sudski postupak rehabilitacije generala Draže, one će verovatno ostati u srpskoj Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA).


- Prošlo je više od 60 godina otkad je zarobljen i ubijen general Mihailović i nema više nijednog razloga da se njegove lične stvari i dalje tretiraju kao ratni plen narodnog neprijatelja i čuvaju u depoima BIA - kaže Aleksandar Čotrić, predsednik Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta.

Čotrić je 4. avgusta uputio dopis novom direktoru BIA Nebojši Rodiću sa molbom da dozvoli da se predmeti Mihailovića daju na raspolaganje Vojnom muzeju.

- Zvaničan odgovor još nismo dobili, ali nezvanično čujemo da će se sačekati kraj sudskog procesa rehabilitacije što je nelogično, jer je Ravnogorski pokret već izjednačavanjem sa partizanskim i zakonski rehabilitovan, a general Mihailović je bio na čelu tih jedinica - objašnjava Čotrić.

Dodaje i da je samo deo predmeta koji su zaplenjeni u martu 1946, kada je zarobljen general Draža, izložen u holu zgrade BIA na beogradskoj Banjici.
*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment