Wednesday, September 12, 2012

Milovan Malić (14) - Osnovac napisao knjigu o Čiča Draži / "Press Online Republika Srpska" September 12, 2012

Press Online Republika Srpska
Prijedor
Bojan Rečević
12. 09. 2012
September 12, 2012

MILOVAN MALIĆ (14) IZ PRIJEDORA TRAŽI IZDAVAČA

Milovan Malić (14), učenik 9. razreda OŠ „Branko Ćopić“ u Prijedoru, nedavno je završio svoju prvu knjigu, čija je tema četnički pokret, ali su male šanse da ona bude i objavljena.


Milovan Malić (14)

Kaže da je „Knjigu o Dražinim četnicima" napisao u želji da čitaocima argumentovano predstavi priču o Dražinim četnicima, jer se istina o ovom slobodarskom pokretu, koji je nepravedno satanizovan od komunista, još prećutkuje.

Tabu-tema u Potkozarju

- Na više od 200 stranica izneo sam biografske podatke, uz fotografije Mihailovića i njegovih najistaknutijih oficira. Trebalo je istražiti i pročitati desetine knjiga, a dosta podataka preneo mi je moj deda Milan, koji živi u istočnoj Srbiji. O ovoj temi se i dalje malo zna, pogotovo u Potkozarju, gde se bez argumenata govori da su četnici bili koljači i ubice - priča ovaj dečak, čiji su roditelji u poslednjem ratu izbegli iz Sanskog Mosta.

Da je objavljivanje njegovog dela još neizvesno, govori podatak da mu skoro niko od Srba iz Srpske nije pružio pomoć.

- Odštampao sam nekoliko primeraka, ali još nemam dovoljno novca da bih to uradio onako kako knjiga zaslužuje. Obišao sam 90 odsto firmi iz Prijedora i poslao pisma liderima najvećih stranaka u RS, vladici Grigoriju i boračkoj organizaciji, međutim, nema odgovora. Čak me i moji kod kuće pitaju što sam to pisao, a jedino me teča podržava. A što se tiče nastavnika, neki moj rad ocenjuju pozitivno a drugi nisu baš oduševljeni - kaže Milovan.

On ističe da se priča o Dražinim četnicima guši kao u doba kada su politički komesari komunističke partije lako obmanuli slabo obrazovan srpski narod i prineli ga kao najveću žrtvu revoluciji.

- Dok njima nije ništa značio ljudski život, Draža nije hteo da narod bezrazložno gine od nadmoćnih Nemaca i čekao je pomoć. Upravo zbog toga i svojih interesa „saveznici" su bili naklonjeniji komunistima - objašnjava ovaj dečak.


Ko će kome, ako ne svoj svome

Neshvatljivo je da se heroj Solunskog fronta, srpski rodoljub i oficir ovenčan medaljama za hrabrost i vojničko držanje proglašava ratnim zločincem, smatra naš sagovornik.

- Od Titove Jugoslavije, koju su stvarali bravari, sedlari i timari, nije se moglo bolje očekivati. Komunistički ideolozi su Dražu, pa i sina vojvode Živojina Mišića, koji je s njim ratovao, izjednačili sa ustašama. Na početku rata su imali zanemarljiv uticaj na Srbe. Tito je uvek išao uz četnike i lažno se predstavljao, pa Srbi nisu odmah razumeli njegove namere. Draža se prevario misleći da su Sovjeti još carska Rusija koja će priteći u pomoć Srbima - kaže Malić, pitajući se zašto je Broz oslobodio Jasenovac tek krajem rata iako je znao da se tamo svakodnevno ubijaju ljudi i deca.

On trenutno piše i knjigu „Ko će kome ako ne svoj svome", koja će govoriti o srpskim podelama.

- Srbi su se od davnina borili jedni protiv drugih, protiv vlasti i zbog vlasti, čega ni danas ne manjka. Crna Gora se odvojila i priznala Kosovo, a tu su i podele komunisti - četnici, dinastija protiv dinastije, kum protiv kuma, stranka protiv stranke... To ne radi nijedan narod! Mi možemo govoriti o uticaju stranog faktora, ali zbog podela smo sami krivi jer se otimamo za vlast, ljubomorni smo jedni na druge, a ko god zasedne na fotelju, malo razmišlja o drugima i narodu. S druge strane, i muslimani imaju stranke, ali su uvek za jednoga i svoga - kaže Milovan.

Njegov plan je da upiše četvorogodišnju školu i posle završi studije istorije u Beogradu.

- Želim da istražujem sve u vezi sa srpskim narodom i antifašizmom. Ali pritom partizane, među kojima je bilo najviše Srba i koji su dobili rat, ne treba izjednačiti s komunistima i njihovim ideolozima da ne bude novih podela. Komunisti su bili zločinci prema svemu što je srpsko - zaključuje ovaj mladić.


Jojić: Milovan traga za jedinstvom Srba

Dušan Jojić, nastavnik istorije i srpskog jezika u penziji i recenzent knjige, kaže da je oduševljen hrabrošću ovog momka, koji se bavi uvek aktulenom temom za Srbe.

- On traga za jedinstvom Srba koji se u Drugom svetskom ratu nisu snašli između dve vatre, četnika i partizana. Iako je vreme pokazalo da su vera u otadžbinu, boga i narod pobedili slepu veru u Tita i partiju, manjak podrške Maliću govori da ovdašnji Srbi ne znaju dovoljno o Ravnogorskom pokretu ili ga ne prihvataju. Evo, komunistički ideolozi su do 22. juna 1941. i napada Hitlera na SSSR komotno živeli u gradovima i sarađivali s Nemcima i ustašama spremajući revoluciju. Posle su goloruk narod terali na Nemce, uprkos formuli „100 Srba za jednog njihovog ubijenog vojnika" - kaže Jojić.


Bojan Rečević




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment