Friday, September 07, 2012

Stipendijom protiv srpskih podela - Srpski četnici Australije / "Vesti Online" September 6, 2012


Vesti Online
06. 09. 2012. 12:00h
September 6, 2012

Situacija sa srpskom omladinom je kritična, krajnje je vreme da sačuvamo našu omladinu od poroka ulice, pomognemo naše mlade, sačuvamo svoj jezik i svoju pravoslavnu veru u Australiji. Ovo je poruka članova organizacije Srpski četnici Australije čiji predstavnici su prošlog vikenda boravili u Viktoriji sa ciljem formiranja svog ogranka koji bi širio pozitivne ideje četničkog pokreta, a prvenstveno pomagao srpskoj zajednici.

Dodelom novčane stipendije mladom i talentovanom čelisti Jovanu Panteliću iz Balarata, koji studira u Melburnu, Srpski četnici Australije su i primerom pozvali celu srpsku zajednicu u Australiji da zaboravi na sve podele i razlike, međusobno se pomaže, a posebno istaknute mlade talente Srbe.

Jovan Pantelić

Inicijalni sastanak za formiranje odbora Srpskih četnika Australije održan je u subotu u Melburnu, a dan kasnije predstavnici ove organizacije: dr Milan Brkljač (predsednik), Zoran Ćurčić, Dražo Cvijetić, Stevan Dragojević i Saša Bosančić, između ostalih su u manastiru Sveti Sava u Ilajnu prisustvovali parastosu palim četnicima, čiji su posmrtni ostaci položeni na manastirskom groblju.

Sa parastosa u Ilajnu

Posle službe svečano je uručena i novčana stipendija Jovanu Panteliću, inače jednom od šestoro dece sveštenika Dragoljuba i njegove supruge Julijane. Jovan je student prve godine Muzičkog konzervatorijuma u Melburnu.

Jovan Pantelić and Milan Brkljac

Dragoljub i Jovan Pantelić sa članovima Srpskih četnika Australije

- Došli smo da osnujemo ogranak četničke organizacije u Melburnu. Cilj nam je da raširimo naše aktivnosti kroz celu Australiju. U subotu smo imali prezentaciju naše organizacije u Melburnu, koja je bila uspešna, čula su se pozitivna mišljenja. Pored više ideja, želimo da ovdašnjoj srpskoj zajednici u Viktoriji pomognemo da bolje organizuju učešće na ANZAK paradi, da bi se to podiglo na nivo koji mi godinama imamo kada ponosno marširamo u Sidneju - kaže za "Vesti" dr Milan Brkljač.

Pored toga, radiće na širenju patriotiskih ideja četničkog pokreta, očuvanju srpske tradicije, jezika i svetosavske vere među srpskim iseljenicima.

- Ukoliko to ne uradimo, sve što su naši preci radili posle Drugog svetskog rata biće zauvek izgubljeno. Naši stari su svojim radom i trudom osnivali naše crkve, manastire, klubove. Mi mlađi, moramo to da poštujemo, ali i da pomognemo da se to sve sačuva i ostane u srpskim rukama, a rad naših organizacija ide u pozitivnom pravcu - pojašnjava Milan Brkljač.

Srpski četnici upozoravaju na tešku situaciju među srpskom omladinom.

- Sve je više naših Srba koji su umešani u poslove sa drogom, koji su u mentalnim institucijama i po zatvorima. Tamo ih je, nažalost možda više nego što ih imamo po koledžima, fakultetima ili onih koji su uspešni u svojim poslovima. Moramo da uložimo naš trud da na korektan način pomažemo naše mlade kroz rad sa njima - pojašnjava sagovornik "Vesti".

Vidno obradovan primljenom stipendijom, mladi čelista nije skrivao da je bio iznenađen odlukom Srpskih četnika Australije da mu pomognu u daljem studiranju. Posebno jer živi odvojeno od porodice u Melburnu, a troškovi studija su veliki. Pomoć je, kaže, baš dobrodošla.

- Sigurno je da će mi primljeni novac pomoći u plaćanju školarine i svakodnevnih troškova koje imam kao student na Muzičkom konzervatorijumu. Iskreno, studentski život nije lak - rekao nam je Jovan Pantelić, koji je iako je bila nedelja žurio na zakazane časove muzike.

Ponosni roditelji

I ponosni tata bio je obradovan inicijativom Srpskih četnika.

- Zahvaljujem se mladim četnicima, većinu njihovih roditelja sam poznavao. Zajedno smo srbovali, pevali smo i četovali. Sada je došlo vreme da oni pomognu mog sina, na čemu sam im izuzetno zahvalan. Nadam se da će to on uspeti da u budućnosti opravda. Za jedno pet-šest godina, svi zajedno da budemo na jednom koncertu Jovana Pantelića. A posle da ga oženimo i imamo jednog uspešnog čelistu u Australiji - kaže ponosni tata.

Sveštenik Drago Pantelić pozvao je i druge srpske nacionalne organizacije da obrate veću pažnju na svoje mlade i podstaknu ih u daljem obrazovanju jer će na taj način pomoći i celu zajednicu.

- Trenutno imamo samo socijalni rad u zajednici, nacionalnog rada je još manje nego ranije. Ne treba da se izgubimo u ovim teškim vremenima. Srpski četnički pokret je uvek prolazio kroz teška vremena, ali i danas njihovi potomci.

Jovanova majka Julijana kćerka je posleratnog doktora Slobodana Filipovića, jednog od retkih Srba koji je u to vreme u svojoj kući imao klavir.

- Imao je troje dece, bio je doktor biohemije, puno je posvetio svojoj deci i njihovom obrazovanju, ali i nacionalnom podizanju. Zahvaljujući tome i moja kćerka danas svira klavir. Julijana je moj verni pratilac, imamo šestoro predivne dece. Jovan je naš četvrti u prvoj turi, a svi smo muzički nadareni - kaže Drago Pantelić.


Jovan je ponos naše zajednice

Pre dve godine Srpski četnici Australije započeli su tradiciju dodeljivanja stipendija uspešnim studentima gimnazija u Sidneju, koju dodeljuju na njihovu slavu.

- Prepoznali smo talenat mladog Jovana Pantelića koji je zapaženi student na Muzičkom konzervatorijumu. Nastavićemo da ga pomažemo i dalje. On je pravi primer da takvi mladi treba da budu ponos naše cele srpske zajednice. Lozinka srpskih četnika je napredak cele srpske zajednice u Australiji koji će isključivo zavisiti od duhovne posvećenosti, patriotske odanosti i intelektualnog uspeha njene dece - ističe dr Milan Brkljač.

Naslednici

- Prvi četnici koji su osnovani još pre Prvog svetskog rata, okupljali su mlade intelektualce, advokate, učitelje, stručnjake. Oni su bili stub četničke organizacije. Obavezali su se da će prvi braniti srpstvo i srpsku pravoslavnu veru, državu. Mnogi naši ljudi to ne znaju. Mi sada to pokušavamo da radimo jer smo naslednici tih Srba i četnika tog vremena - kaže dr Milan Brkljač.

Odužiće se svojim Srbima

Zvuk čela Jovan je zavoleo još u osnovnoj školi, od tada ovaj gudački instrument ne ispušta iz ruku.

- Bilo je to u drugom razredu, tada smo dobili priliku da izaberemo neki gudački instrument. Ja sam izabrao čelo, tada sam prvi put čuo njegov zvuk, ali me je on očarao i od tada teče naša ljubav. Sa mnom radi profesor Nacionalne muzičke akademije a studiram i na Melburn univerzitetu - kaže Jovan.

O daljim životnim planovima Jovan kaže da je još rano da se govori, ali potajno mašta da usavrši sviranje u Evropi.

- Maštam o Pragu ili da sviram u nekom orkestru u Nemačkoj, čuo sam da su tako dobri.

Muzički talenat kod Jovana nije slučajan, potiče iz svešteničke porodice, jedan je od šestoro dece Dragoljuba i Julijane Pantelić, koji su svojoj deci preneli ljubav prema muzici i pesmi.

- Svi smo u porodici muzički nadareni, sestra peva, brat Stefan svira violinu, mlađi sviraju klavir. Mama svira klavir, tata je dok je bio mlađi svirao violinu i klarinet - veli Jovan.

Srpskoj zajednici daje obećanje da će im se, za svu podršku odužiti jednim solističkim koncertom i naravno da će biti ponosni na njega.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment