Monday, September 17, 2012

Završen proces o utvrđivanju smrti Draže Mihailovića / "Politika" Sept. 17, 2012

Politika
Beta
Objavljeno: 17/09/2012
Sept. 17, 2012

BEOGRAD –U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas je završen proces o utvrđivanju činjenica smrti komandanta četničkog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Mihailovića i u najskorije vreme sud bi trebalo da donese rešenje i proglasi ga mrtvim.

Rešenjem će biti utvrđen 17. jul 19946. godine kao datum smrti Mihailovića, što je preduslov za završavanje postupka za njegovu rehabilizaticiju koji se vodi pred Višim sudom u Beogradu.

Zastupnik građana i udruženja koji su podneli zahtev za rehabilitaciju Zoran Živanović rekao je da je sud prilikom utvrđivanja činjenica o smrti razmatrao presudu kojom je Mihailović osuđen na smrt, napise u tadašnjim novinama i rad komisije za utvrđivanje tajnih grobnica.

Novinari nisu mogli da uđu u sudnicu sa obrazloženjem da u njoj nema dovoljno mesta.

Nastavak postupka rehabilitacije zakazan je za 8. oktobar.

Postupak za utvrđivanje Mihailovićeve smrti pokrenut je na predlog Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i Srpske liberalne stranke, jer nema pisanih tragova i dokaza da je Mihailović streljan.

Bez dokaza o smrti, Viši sud u Beogradu ne može da odluči o njegovoj rehabilitaciji. Postupak za rehabilitaciju Mihailovića počeo je 16. septembra 2010. godine.

Zahtev su 2006. godine podneli njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruzenje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Oni su zatražili poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije sa okupatorima u Drugom svetskom ratu i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Dva dana kasnije, 17. jula 1946. godine, streljan je, a do danas nije objavljeno gde je ubijen, kao ni gde je i kada sahranjen.


http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Zavrsen-proces-o-utvrdjivanju-smrti-Draze-Mihailovica.lt.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment