Tuesday, November 20, 2012

Dvadset godina od osnivanja Udruženja pripadnika Jugoslovenske vojske u Otadžbini 1941-1945. Beograd / "Savremena Istorija" M. Pavković Nov. 19, 2012




U subotu 17.11.2012. godine u Parohijskom domu hrama Svetog Save na Vračaru održana je svečana akademija povodom dvadset godina od osnivanja Udruženja pripadnika Jugoslovenske vojske u Otadžbini 1941-1945. Beograd.

Okupljenima su se obratili Protojerej Aleksandar Sredojević, dugogodišnji predsednik Udruženja profesor Dr. Ognjan Adum, inače u toku Drugog svetskog rata šifrant Vrhovne komande JVUO, aktuelni predsednik Udruženja primarijus Dr. Dušan Đukić i istoričar Predrag Ostojić.

Akademija je otpočela molitvom Oče naš i himnom Bože pravde u izvođenju pevačkog društva Mokranjac pri hramu Svetog Save u Beogradu, dirigent Jelena Jež. Prisutni su mogli da čuju po prvi put i pesmu Idi sine, koja je objavljena u listu Ravnogorska zastava br. 1, avgusta 1944. godine, u izvođenju dramske umetnice Mirjane Marković. Program je okončan pesmama Oj Srbijo, Vojteha Šisteka u izvođenju hora Mokranjac i Vostani Serbije- solista Lubomir Manasijević upratnji hora Mokranjac.

Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u Otadžbini 1941-1945. Beograd je nevladina i neprofitna organizacija koja okuplja građane koji su u Drugom svetskom ratu bili vojnici Kraljevine Jugoslavije, kao vojne formacije nacionalnog pokreta otpora Jugoslovenske vojske u otadžbini i Ravnogorske omladine bez obzira da li su bili u borbenim , ili na posebnim zadacima na okupiranoj teritoriji i koji su bili pod komandom pomoćnika vrhovnog komandanta kralja Petra II, načelnika Štaba VK i ministra vojske, mornarice i vazduhoplovstva, armijskog đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Udruženje se zalaže prevashodno za utvrđivanje istorijske istine o ulozi i značaju Jugoslovenske vojske u Otadžbini, jedine legalne vojske Kraljevine Jugoslavije i Jugoslovenske Ravnogorske omladine,kako bi najšira javnost bila upoznata o događajima i učesnicima u Drugom svetskom ratu. Isto tako se bavi prikupljanjem i publikovanjem dokumentacije vezane za događaje u Drugom svetskom ratu, obeležavanjem značajnih mesta, datuma i događaja, kao i popisivanjem izginulih, nestalih i umrlih pripadnika JVUO i Ravnogorske omladine i njihovom rehabilitacijom.




Udruženje pripadnika JVUO 1941-1945. Beograd je osnovano 17. novembra 1992. i registrovano decembra 1992. godine. Preregistrovano je i upisano u Agenciji za privredne registre 17. Marta 2011. godine.

Članovi Udruženja mogu postati i članovi porodica pripadnika JVUO i Ravnogorske omladine i njihovi srodnici, kao i lica koja žele da budu sledbenici tradicija JVUO.


M. Pavković

www.savremenaistorija.com


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment