Tuesday, November 06, 2012

Kralj Petar i kraljica Marija na Oplencu / "Novosti" November 5, 2012


Novosti
Marko LOPUŠINA
05. novembar 2012.
November 5, 2012

Novosti saznaju - Sprema se povratak posmrtnih ostataka četvoro članova porodice Karađorđević. Britanski dvor odobrio prenos posmrtnih ostataka iz Vindzora. Na Oplencu i kraljica Aleksandra i Andrej

Andrej, Tomislav, Marija i Petar
 
Toliko vremena je potrebno i zbog toga što treba najmanje 6 meseci da se pozovu i da se organizuje dolazak u Srbiju članova stranih dinastija - kaže Dragomir Acović, prvi čovek Krunskog saveta.
 
"Novosti" saznaju da bi prva trebalo da bude sahranjena kraljica Marija, supruga kralja Aleksandra Karađorđevića i baka princa Aleksandra.
 
Kraljica Marija počiva na groblju u Frogmoru, blizu vindzorskog zamka, pored kraljice Viktorije i drugih rođaka britanske krune. U svojim pismima Kraljevskom dvoru i porodici Karađorđević britanska kraljica Elizabeta je napisala kako ona kada odlazi u Vindzor posećuje grob svoje rođake Marije.
 
Kako Novosti saznaju, što se tiče kraljice Elizabete, prenos kovčega kraljice Marije na Oplenac je gotova stvar.
 
Porodica Karađorđević je u dva navrata pitala britansku kraljicu Elizabetu za dozvolu. Prvi put je kraljica Elizabeta odgovorila pitanjam: "Da li znate da je Srbija spremna da prihvati i sahrani kraljicu Mariju Karađorđević?"

Kada je dobila potvrdan odgovor, britanska kraljica je odgovorila da je ona saglasna da se kraljica Marija vrati kući. Poručila je da očekuje službeni zahtev Vlade Srbije i da je spremna da ga u najkraćem mogućem roku ispuni.

- Na potezu je država Srbija, koja treba sa britanskom vladom da reši zahtev porodice Karađorđević i da kraljicu Mariju sahrani na Oplencu, na dostojanstven način i uz državne počasti - tvrdi Dragomir Acović.

- Radi se o veoma važnom političkom i istorijskom činu, kojim treba da se ispoštuje nacionalna tradicija i pokaže dostojanstvo srpskog naroda - kaže Dragomir Acović.

Kako nam je rekao profesor Oliver Antić, član Vladine komisija za prenos posmrtnih ostataka i sahranu članova kraljevske porodice, u toku su dogovori sa porodicom Karađorđević i kontakti sa predstavnicima SAD, Velike Britanije i Grčke.

- Aktivno radimo na prenosu posmrtnih ostataka članova dinastije u Srbiju. Kako je reč o složenoj diplomatskoj aktivnosti, to se neće dogoditi tako brzo. Želja nam je da se prenos kovčega i ponovna sahrana obave zajedno za sve članove kraljevske porodice, ako je to moguće. Ako ne, na Oplencu će biti sahranjeni dvoje po dvoje. Kraljica Marija i kraljević Andrej, i kralj Petar i kraljica Aleksandra.Sahrane će biti obavljene uz sve državne počasti, najverovatnije krajem iduće godine - potvrdio nam je profesor Oliver Antić.

ČETIRI GROBNICE

KRALJ Petar Drugi je 1970. godine sahranjen u manastiru Sveti Sava u Libertvilu, kraljević Andrej 1990. u manastiru Nova Gračanica kod Čikaga.

Prestolonaslednikova majka, kraljice Aleksandra od Jugoslavije, sahranjena je 1993. godine u Grčkoj, a kraljica majka Marija, od 1961. godine počiva u Velikoj Britaniji.


PITA SE SPC

KRALJEVSKI dvor nema nikakvih problema sa predstavnicima američkih vlasti oko prenosa posmrtnih ostataka poslednjeg jugoslovenskog kralja. Za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka Kralja Petara Drugog i njegovog brata Andreja nadležni su patrijarh Irinej i Srpska pravoslavna crkva.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:404665-Kralj-Petar-i-kraljica-Marija-na-Oplencu


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment