Thursday, November 01, 2012

"Тадићу, не блати Дражу!" - Српски либерални савет / "Српски културни клуб" October 30, 2012

Српски културни клуб
Novi Sad
October 30, 2012


Изјаве, понашање и поступци господина Бориса Тадића били су „необични“ и док је био председник. Ипак, да би смо схватили шта је заиста мислио док је држао све полуге власти у Србији морали смо да сачекамо да постане опозиционар и у власти и у сопственој странци. Дајући интервју за ХРТ пустио је сузу над својом политичком судбином и поново покушао да се „умили“ хрватском јавном мњењу. На крају крајева, то није ни необично ни ретко, манир је политичара да накнадном памећу правдају своје промашаје и лоше процене. Нас чланове Српског либералног савета погодиле су његове оцене о Југословенској војсци у отаџбини и њеном команданту генералу Михаиловићу.

Ако су његове изјаве тачно пренете, на питање да ли је генерал Михаиловић по његовом суду био квислинг, господин Тадић је одговориуо:“Ја мислим да да. Због тога што четири године рата није вршио акције против окупатора.“.

Не само огромна већина народа са простора Краљевине Југославије већ и целе окупиране Европе провла је Други светски рат пасивно, трпећи окупациони режим и чекајући час ослобођења. Све да је и генерал Михаиловић био део те већине то не значи да је био квислинг. Он је био Начелник штаба врховне команде и министар војске и морнарице у Краљевској влади која је столовала у Лондону и био је овлашћен да одређује стратегију и тактику борбе укључујући мобилизацију, почетак и завршетак операција.

Од председника Србије, садашњег или бившег очекујемо да боље упозна историју властитог народа, властите државе и држава „у окружењу“ да би на провокативна питања какво је ово постављено од стране ХРТ, одговорио недвосмисленим аргументима. Не само о томе ко је августа 1941.године ослободио Лозницу, октобра 1943.године Вишеград или октобра 1944.године Крушевац већ и о томе да су се јединице под његовом командом беспоштедно бориле против усташа штитећи српски народ од геноцида. И ту не сме бити никакве паралеле, усташки режим је верно служио Xитлеру до маја 1945.године а Јасеновац је до априла радио пуном паром. Анте Павелић, за чије владавине је побијено на стотине хиљада Срба и Јевреја, има гроб у Мадриду. Новинари из државе у којој се улицама даје назив „Мила Будака“ пропитују бившег председника о официру који је одбио да се преда нацистима, који је повео борбу за слободу и који је препознао не само погубне последице нацизма већ и комунизма по српски народ.

Србија је данас окупирана земља, као да се Други светски рат завршио нешто другачије од онога како смо ми веровали. Њени природни ресурси су добрим делом у поседу Немаца и Италијана, њена влада иде на поклоњење у стране амбасаде, војска је разоружана а привреда разорена. Остало нам је још само мало достојанства. Молимо све бивше и садашње председнике и премијере да нам макар то не одузимају. Оставите нам право да, у ситуацији у којој смо жртве, задржимо макар право на сузе и сећање.


http://www.srpskikulturniklub.com/tadic-vs-draza?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+srpskikulturniklub%2FHBqC+%28%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B1%29


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment