Friday, December 07, 2012

Streljana istorija / NOVA KNJIGA: Стрељање Историје - Knjiga Roberta Harbold Makdauela obaveštajca američkog OSS, koju je pola veka zabranila CIA u Americi / "Svedok" Nov. 13, 2012

Svedok
November 13, 2012
Piše: Snežana Serafimović

Knjiga Roberta Harbold Makdauela obaveštajca američkog OSS, koju je pola veka zabranila CIA u Americi, konačno pred čitaocima

Foto: Aleksandra Rebic


Čudni su putevi Gospodnji!

Da nije bilo upornosti i hrabrosti političkog emigranta Majkl Blagoja Radenkovića, (člana Akademije SKANU, rođenog u Beogradu 1933., koji danas živi u Americi, a u vreme Drugog svetskog rata bio je kurir Jugoslovenske vojske u otadžbini, prenoseći važne poruke u školskoj torbi), knjiga „Streljanje istorije“ autora, istoričara, profesora i američkog obaveštajca, Roberta Harbold Makdauela, o ključnoj ulozi Srba u Drugom svetskom ratu, nikad ne bi ugledala svetlo dana.

Tim pre što je sedamdesetih godina prošlog veka CIA zabranila objavljivanje rukopisa knjige američkog analitičara i obaveštajce Makdauela!

Robert Harbold Makdauel bio je američki univerzitetski profesor antropologije i istoričar koji je za vreme Drugog svetskog rata služio kao analitičar i obaveštajac Ureda za strateške zadatke (Office of Strategic Serices - Oss) - preteče posleratne CIA.

Zadužen za strateške analize područja Balkana (Jugoistočne Evrope i po tadašnjoj američkoj terminologiji) i Bliskog istoka, gde je kao sin američkog misonara i odrastao, Makdauel je kao poslednji američki oficir za vezu kod generala Dragoljuba Draže Mihailovića proveo nekoliko meseci u jesen 1944.

Zbog svog beskompromisnog stava da je general Mihailović jedini delotvorni nosilac otpora Hitleru i njegovim slugama u Jugoslaviji, Makdauel je po povratku sa misije, udaljen sa mesta šefa Odeljenja za Jugoistočnu Evropu.

Rukopis knjige i svoju analizu događaja na Balkanu, i njihov značaj za slom Hitlera i buduću američku spoljnu politiku, uspeo je da završi tek po odlasku u penziju, ali je njeno objavljivanje zabranila CIA, početko 70-tih godina, nedugo potom Robert Makdauel je - umro.

Knjiga je, nedavno, ugledala svetlo dana zahvaljujući Majklu Blagoju Radenkoviću, političkom emigrantu, kome je Makdauel dao rukopi „da s njim uradi šta može...

Splet političkih okolnosti i raznih zabrana onemogućili su autora, a kasnije i priređivača, Majkl Blagoja Radenković, da se prava istina o ključnoj ulozi Srba u Drugom svetskom ratu obelodani ranije...Ali, ipak, objavljena je - nedavno.

Inaće, Njegovo kraljevsko Visočanstvo kralj Petar II odlikovao je Majkla Blagoja Radenkovića ratnim krstom-spomenicom 1941.-1945. zbog iskazane hrabrosti, vernosti u borbi za slobodu svog naroda.

To je bilo za doba kada je kao dečak-đak obavljao kurirske poslove prenoseći važne poruke Jugoslovenske vojske u otadžbini, skrivene u školskoj torbi...

Njegova porodica je bila stalno na udaru komunista, pa je emigrirao 1954...u Ameriku, gde i danas živi. A ova knjiga „Streljanje istorije“ je njegov dar i doprinos istini i herojskoj borbi srpskog naroda pod komandom generala Draže Mihailovića u borbi protiv Hitlera...


http://www.svedok.rs/index.asp?show=85211


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment