Wednesday, June 05, 2013

Предлог за укључивање Њ.К.В. Александра друог Карађорђевића у процес рехабилитацију генерала Михаиловића 2013

СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
УЗУН-МИРКОВА 3а
11 000 БЕОГРАД
ТЕЛ: 062 120 90 36



Предлог за укључивање Њ.К.В. Александра друог Карађорђевића у процес рехабилитацију генерала Михаиловић

Српски либерални савет са посебним задовољством је поздравио повратак посмртних остатака чланаова породице Карађорђевић у Себију а посебно достојанствену сахрану Краља Петра II на Опленцу.

Cматрамо да је дошао тренутак да се Њ.К.В. Престолонаследник Александар одлучније ангажује на рехабилитацији генерала Михаиловића, начелника штаба Врховне команде Југословенске војске под командом његовог оца.
 
Стога предлажемо:
 
1. Да се под покровитељством Престолонаследника а у сардњи са научним институцијама организује научни скуп под радним називом „Југословенска војска у антифашистичкој борби и грађанском рату 1941-1945“ где би се уз учешће научних радника и публициста осветлиле из идеолошких разлога „затамњене“ странице Другог светског рата на просторима Краљевине Југославије.
 
2. Да се Њ.К.В. Александар заложи код државних органа да се процес рехабилитације генерала Михаиловића приведе крају у складу са законом и у роковима који одговарају значају овог процеса.
 
3. Да се по окончању процеса рехабилитације под покровитељством Њ.К.В. Александра у Београду формира посебан „Институт за проучавање историје Равногорског покрета и Југословенске краљевске војске 1918-1945“ који би:
 
- У оквиру научно-истраживачке секције подржавао и делимично финансирао рад на изучавању историје Другог светског рата
 
- У оквиру архивистичке секције прикупљао дигитализована документа из архива на територији Србије и из иностранства који су од значаја за историју Равногорског покрета и Југословенске краљевске војске. Поред тога у оквиру ове секције би се прикупљала и поклоњена документа и писана оставштина личности од значаја за Равногорски покрет и ЈКВ.
 
- У оквиру библиотеке прикупљао сва писана издања у Србији и из иностранства о догађајима на просторима Краљевине Југославије од 1918-1945.године, а посебно она која се односе на период од 1941-1945.године.
 
 
Уколико држава не подржи ову иницијативу рад Института би требало финансирати из средстава донација оних организација у свету које изучавају тоталитарне режиме у источној и централној европи.

Уколико у нашим предлозима препознате идеје које су од заједничког интереса Српски либерални савет је спреман да се ангажује на њиховом спровођењу у дело.
 
 
С поштовањем
 
Генерални секретар
Александар Б. Недић
2013


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****
 

No comments:

Post a Comment