Friday, June 28, 2013

Kraljevski par na proslavi Vidovdana u Čikagu, SAD / JUNE 30, 2013





Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II:

Beograd, 28. jun. 2013. - Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina proslaviće Vidovdan u Čikagu, Sjedinjene Američke Države, po pozivu Njegovog Preosveštenstva episkopa novogračaničko-srednjezapadnoameričkog Longina.

Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II I Princeza Katarina prisustvovaće danas u 18 časova parastosu za sve koji su položili živote za krst časni i slobodu zlatnu, u srpskoj pravoslavnoj sabornoj crkvi Svetog Vaskrsenja u Čikagu. Nakon parastosa, Kraljevski par će prisustvovati Vidovdanskoj akademiji, na kojoj će govoriti Njegovo Preosveštenstvo episkop jegarski Porfirije i Otac Vojislav Bilbija iz Holandije.

Centralna proslava Eparhijskih dana i Vidovdana biće održana u nedelju, 30. juna, s početkom u 10 časova, kada će biti služena sveta arhijerijska liturgija u manastiru Nova Gračanica, posle čega će biti priređen slavski banket, u saradnji sa Udruženjem Srpska Narodna Odbrana.

Povodom proslave današnjeg praznika Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II je izjavio:

“Danas obeležavamo Vidovdan, jedan od najvećih srpskih narodnih praznika i jedan od najznačajnijih datuma srpske istorije. Iako smo mali narod, naša istorija je burna, puna uspona i padova, velikih pobeda i tragičnih poraza. Danas se Srbija suočava sa budućnošću u kojoj je očekuju mnoge promene. Niko ne može da tačno zna kakva će ta budućnost biti, ali niko nema razloga da se budućnosti plaši, ako u nju korača imajući na šta da se osloni. Srbija ima na šta da se osloni u svojoj prošlosti. Ne slavimo mi Vidovdan kao dan poraza, niti kao simbol nužnog žrtvovanja. Slavimo ga kao simbol neuništivosti duha nacije, kao dokaz dubine naših korena, kao praznik nade i vere u bolje sutra. Kakve god da su promene pred nama, dok slavimo Vidovdan, dok se ponosimo svojom istorijom, naša budućnost može biti samo svetla.”









*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment