Wednesday, June 19, 2013

Борила се као да је Српкиња - Стелa Џатрас


www.dijaspora.gov.rs
June 19, 2013

Више од две деценије Стели Џатрас се преко најугледнијих листова и институција борила да каже истину о Србима. Заслужила је да јој Србија постхумно додели орден – каже Миодраг Николић, члан СНО из Калифорније.


Stella Jatras
Serbian National Defense Vidovdan Celebration June 28, 2009
New Gracanica Serbian Orthodox Monastery, Third Lake, IL U.S.A.
Photo by Aleksandra Rebic


У 81. години живота у Америци је преминула Стела Џатрас, најпознатији српски лобиста, дипломата, писац и амерички аналитичар. Српска дијаспора у црквама и преко медија одаје почаст овој Гркињи, која је у САД бранила интересе нашег народа. Њене текстове о српском питању су последњих година објављивали угледни листови Вашинтон Пост, Вашинтон тајмс, Аризона републиц, Лос Ангелес Тајмс и Њујорк тајмс, који јој је поводом њене смрти објавио посебан чланак.

Више од две деценије, ћерка грчких емиграната и дипломата Стели Џатрас се преко најугледнијих листова и институција борила да каже истину о Србима. Ишла је у Конгрес и Белу кућу, разговарала са америчким политичарима и стручњацима, објављивала текстове о Србији и негирала неистине светских медија. Долазила је на наше српске скупове и свечаности, активно је учествовала у раду Српске народне обране и Конгреса српског уједињења – каже Миодраг Николић, члан СНО из Калифорније.

Стела Џатрас је рођена 1932. године у граду Пукипсију као четврто дете грчких емиграната. Педесетих се удала за Џорџа Џатраса, официра ратног вазхухопловства САД и пропутовала Америку и свет. Живела је две године у Москви и радила као помоћни службеник политичке секције америчке амбасаде. Бавила се писањам политичких анализа Хладног рата, америчко-руских односа и југословенског питања, о чему је држала предавања по САД.

Када је почео рат у бившој Југославији деведесетих година Стела Џатрас је била једна од првих која је у САД и светским медијима указала на једностраност извештавања западних агенциа. Она се борила и пробала да покаже истину о трагичној ситуацији на просторима бивше Југославије. Узнела се као душа, чиста и непорочна, да настави отпор онима који верују да су владари овог света. Ми зато не смемо да заборавимо ову велику жену, мајку и нашу племениту сестру Стелу Џатрас – поручује професор Вишеслав Симић из Мексико Ситија.

Последњих година ова Гркиња је са супругом живела у граду Стерлингу код Вашингтона. Имају два сина и три унука, али како су често говорили и Џорџ и Стела Џатрас, имају и велику српску породицу. Одлазили су и држали ватрене говоре канадским Србима на Нијагари, у српским организацијама по САД, где су последњим пут прослављали Видовдан са председником Славком Пановићем, прваком Српске народне одбране и конгресменом Мелисом (Милицом) Бин Лубурић.

Стела Џатрас се борила за наш народ као да је Српкиња. Америчка администрација и медији су уважавали њене ставове и објављивали њене чланке, у којима је тврдила да Србија није ратно-хушкашка земље, већ да је жртва борбе великих сила за освајање света. Ми у дијаспори сматрамо да Србија треба постхумно овој хероини да додели орден – предлаже је Миодраг Николић, члан СНО из Калифорније.



ТИХИ ЛОБИСТА

Стела Џатрас је била члан Конгреса српског уједињења и Српске народне одбране, најактивнијих наших организација у САД. Као тихи лобиста припадала је групи активних поборника интереса српског народа, као што су, Питер Брок, Питер Махер, конгресмен Денис Кучинић, Џим Џатрис и Јулија Горин.







*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment