Thursday, June 20, 2013

Preminula Stela Džatras / "Novosti" June 19, 2013

Novosti
M. L.
19. jun 2013. 20:15
Marko Lopusina
June 19, 2013


U 81. godini života u Americi je preminula Stela Džatras, poznati srpski lobista, diplomata, pisac i američki analitičar


Stela Džatras
Foto - Aleksandra Rebić

U 81. godini života u Americi je preminula Stela Džatras, poznati srpski lobista, diplomata, pisac i američki analitičar. Srpska dijaspora u crkvama odaju počast ovoj Grkinji, koja je u SAD branila interese našeg naroda. Njene tekstove o srpskom pitanju, poslednjih godina objavljivali su svi ugledni američki listovi među kjima i "Vašinton post" i "Njujork tajms", koji je povodom njene smrti objavio poseban članak.

- Više od dve decenije, ćerka grčkih emigranata i diplomata Stela Džatras borila se da kaže istinu o Srbima. Išla je u Kongres i Belu kuću, razgovarala sa američkim političarima i stručnjacima, objavljivala tekstove o Srbiji i negirala neistine svetskih medija. Dolazila je na srpske skupove i svečanosti, aktivno je učestvovala u radu Srpske narodne obrane i Kongresa srpskog ujedinjenja - kaže Miodrag Nikolić, član SNO iz Kalifornije.

Stela Džatras je rođena 1932. godine u gradu Pukipsiju kao četvrto dete grčkih emigranata. Pedesetih se udala za Džordža Džatrasa, oficira ratnog vazduhoplovstva SAD i proputovala Ameriku i svet.

- Kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina, Stela Džatras je bila jedna od prvih koja je u SAD i svetskim medijima ukazala na jednostranost izveštavanja zapadnih agencija. Ona se trudila da pokaže istinu o tragičnoj situaciji na prostorima bivše Jugoslavije. Zato ne smemo da zaboravimo ovu veliku ženu - poručuje profesor Višeslav Simić iz Meksiko Sitija.

- Stela Džatras se borila za naš narod kao da je Srpkinja. Uvek je govorila i pisala da Srbija nije ratnohuškačka zemlja, već da je žrtva borbe velikih sila za osvajanje sveta. Mi u dijaspori smatramo da Srbija treba posthumno ovoj heroini da dodeli orden - kaže Miodrag Nikolić, član SNO iz Kalifornije.






*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment