Friday, February 03, 2012

ПРЕДСТАВЉЕН РАВНОГОРСКИ КАЛЕНДАР 2012 / ОБРАЋАЊЕ МИЛОША ПАВКОВИЋА У ИМЕ АУТОРА КАЛЕНДАРА


Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета и Удружење припадника Југословенске војске у Отаџбини 1941-1945. представили су 2. фебруара у Београду Равногорски календар за 2012. годину у којем се налазе фотографије истакнутих команданата и припадника Равногорског покрета и ЈВуО – генерала Драгољуба Драже Михаиловића, потпуковника Веселина Мисите, мајора Драгише Васиљевића, мајора Александра Мишића, мајора Иве Фрегла, мајора Николе Бојовића, војводе Момчила Ђујића, поручника Ђурађа Живојиновића, капетана Јефте Живадиновића, Тодора Тадића, Михаила Станковића, мајора Јездимира Дангића и пуковника Велимира Пилетића. Календар садржи и основне биографске податке о овим личностима, а на његовим страницама налазе се и фотографије значајних догађаја из историјата Равногорског покрета, као што су спровођење заробљених Немаца од стране Таковског четничког одреда, септембра 1941. године, смотра јединица коју врше ђенерал Михаиловић и пуковник Роберт Мекдауел, септембра 1944. године у Прањанима, прослава Видовдана Другог равногорског корпуса на планини Јелици 1944. године, дефиле јединица Расинског корпуса у ослобођеном Крушевцу октобра 1944. године...

Ово је четврта година заредом да се штампа и дистрибуира Равногорски календар.


На промоцији Календара говорили су председник Асоцијације, народни посланик СПО Александар Чотрић, у име издавача Милош Павковић, историчар Предраг Остојић и пуковник Новица Стевановић. У уметничком делу програма учествовао је кантаутор Александар Филиповић Алфи.


Александар Чотрић је подсетио да је током прошле године Асоцијација организовала Сабор на Равној гори, изложбу у Спомен-дому на овој планини, обележавање годишњице Дана победе, Светосавског конгреса, Халиард мисије, убиства генерала Михаиловића, као и парастос генералу на Ади када је државна Комисија утврдила место његовог погубљења. Чотрић је саопштио и да је Асоцијација објавила књиге „ЈВуО у Шумадији“ Бранка М. Јевтића, „У част витеза српске емиграције“ и „Вукова азбука“ Александра Чотрића и „Нове приче преко границе“ Јовице Михаиловића, као и да је помогла објављивање књиге „Заробљавање генерала Михаиловића“, аутора Предрага Остојића. Председник Асоцијације је казао да су припадници ове организације и Удружења ЈВуО присуствовали октобра прошле године у Бољевцу првој сахрани жртава комуниста из једне масовне гробнице настале после октобра 1944. године.


- Доделили смо награду „Драгиша Кашиковић“ за публицистику, новинарство и сатиру и Равногорске плакате војводи триглавском Урошу Шуштеричу из Словеније и инжењеру Ренеу Казди из Чешке – саопштио је Чотрић.



Он је рекао да је Асоцијација у 2011. години покренула већи број иницијатива, међу којима и да Скупштина Србије донесе Резолуцију о осуди комунистичких злочина, да се на Ади изгради меморијални центар посвећен Равногорском покрету и његовом команданту, да се кућа у Београду у Брегалничкој улици у којој је до 1941. године живео генерал Михаиловић претвори у Спомен музеј, да се генералу Михаиловићу постхумно додели највиши војнички оредн Србије, да се из Скупштине Србије уклоне бисте југословенских комунистичких вођа, да се промене сви називи улица по Јосипу Брозу, јер је он био симбол комунистичког режима који је кршио људска права и основне слободе, да се 17. јул установи као дан сећања на жртве комунизма, да се београдским мостовима преко Саве и Дунава врате имена Краља Александра и Краља Петра Другог...






*****


ОБРАЋАЊЕ МИЛОША ПАВКОВИЋА
 У ИМЕ АУТОРА КАЛЕНДАРА



Даме и господо, драги пријатељи част ми је да Вас поздравим и да Вам се обратим у име аутора Равногорског календара за 2012. годину: господина Љубе Радојловића, Бране Павковића, Новице Стевановића и своје лично име.

Желео бих да Вас подсетим да је ово четврта година за редом како Удружење ЈВУО и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета издају свој календар. Као и претходних година и ове 2012. године он представља мали допринос у борби за истину о историјској улози Равногорског покрета у нашој земљи.

Основна намера која нас је водила, била је да у њему прикажемо команданте ЈВУО у свој величини своје личности и подвига. Зато смо инсистирали на предратним фотографијама, на којима се може сагледати прави карактер њихове личности. Желели смо да ставимо тачку на комунистичку пропаганду која је ове великане приказивала као масне, прљаве и брадате кољаче и убице, а то су били врсни интелектуалци свога доба, честити и поштени људи, оно најбоље што је Србија имала!

Деценијском пропагандом и фалсификованом историјом комунистички властодршци су, донекле, успели да укаљају лик и дело Равногорског покрета и Југословенске војске у Отаџбини и њених великана. На нама је да ту лаж развргнемо и омогућимо истини да изађе на видело. Наша одговорност није ништа мања, можда је чак и већа, него што је била на нашим прецима који су са пушком у руци бранили част своје Отаџбине. У данашње смутно време не смемо да дозволимо да се њихова дела забораве, да се њихова историјска улога релативизује, морамо са њихових имена да скинемо љагу и да их вратимо на заслужено место у нашој историји.

Уз велике тешкоће наш рад полагано доноси своје резултате. До сада је велики број припадника Равногорског покрета рехабилитован, а исто тако са нестрпљењем очекујемо да видимо какав ће бити исход процеса за рехабилитацију ђенерала Драгољуба Михаиловића, који ће се, надамо се, оконачати у догледном периоду.

Многи од ових племенитих људи, команданата ЈВУО, погинули су током рата, или су убијени по његовом завршетку и уморени мученичком смрћу у терору који је завладао на крилима комунистичког режима, али они живе у нашим срцима, у нашим мислима, у нашем бићу. Докле се год помињу велика дела наших предака, они нису узалуд положили своје животе. Управо то бреме је на нама и то је наш задатак! Овај календар је баш томе и тежи, да побуди сећања, да пробуди успомене, и да васкрсне истину!


У календару се налазе ликови 13 команданта ЈВУО: потпуковника Веселина Мисите, мајора Драгише Васиљевића, мајора Александра Мишића, мајора Иве Фрегла, мајора Николе Бојовића, војводе Момчила Ђујића, поручника Ђурађа Живојиновића, капетана Јефте Живадиновића, омладинаца Тодора Тадића и Михаила Станковића, мајора Јездимира Дангића, пуковника Велимира Пилетића и ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића. Скрено бих пажњу да се на крају календара налази лист на коме су исписане кратке биографије свих команданата који се налазе у календару као и кратка цртица о Равногорском покрету и о нашим удружењима.

У календару се наизменично смењују странице са ликовима команданата и странице са групним фотографијама, које теже да дочарају атмосферу у Покрету и представљају један колаж који говори целовиту причу о ратним данима из Другог светског рата. Посебно бих нагласио да се у календару налази и слика поручника Ђурађа Живојиновића који је члан нашег Удружења, а који је био командант треће Јасеничке бригаде Смедеревског корпуса и који је присутан вечерас са нама.

И као што се каже да једна слика говори 1000 речи, тако и овај календар прича своју причу, коју ће свако можда другачије доживети, али, наравно, са истом поруком, да се не забораве велика дела јунака Равногорског покрета и ЈВУО за које су слобода, правда и срећа будућих покољења били дражи од живота својих породица и себе самих.


На крају бих желео да се посебно захвалим господину Чотрићу, Цветковићу и Остојићу, који су се свестрано потрудили да се овај каслендар одштампа и свима Вама који сте дошли да увеличате ову промоцију!




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
 please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment