Sunday, February 19, 2012

Sećanje na niške ravnogorce / "Novosti" Feb. 17, 2012


 
Vecernje Novosti
M. RISTOVIĆ
17. februar 2012. 20:43
February 17, 2012

Ravnogorci „Lager Niša“ na fotografijama i u dokumentima. Vredna i nikad viđena arhivska dokumentacija

Kapetan Petar Novaković i poručnik Ratko Nestorović

NIŠ - Posle sedam decenija prikrivanja stradalaštva pripadnika i simpatizera Četničkog (ravnogorskog) pokreta u „Lager Nišu“, potomci logorisanih i streljanih Ravnogoraca konačno dobijaju kakvu-takvu satisfakciju. Uskoro će uslediti realizacija nove postavke u muzeju Koncentracionog logora na Crvenom krstu u Nišu, s mnoštvom neobjavljenih fotografija i dokumenata, gde će prvi put biti zastupljeni i logorisani pripadnici antifašističkog Četničkoravnogorskog pokreta.

Velikog posla latio se mladi niški istoričar Aleksandar Dinčić. Pomagali su mu saradnici i kolege, profesor istorije Zoran Stevanović, iz Aleksinca, i Nebojša Prokić iz Niša, ali i svi dobronamerni ljudi.

- U pripremi smo, takođe, imali veliku pomoć i istoričara Nebojše Ozimića, kustosa Narodnog muzeja, kao i direktora Slaviše Popovića - kaže Dinčić. - U višegodišnjem radu našli smo izuzetno vrednu i nikad viđenu arhivsku dokumentaciju.

Dinčić posebno ukazuje na dokumenta o četničkom vojvodi Mihailu Arsiću, komandantu Medveđskog odreda i čoveku o kome su partizanske knjige pravile neistinite rekonstrukcije. Nemci su ga, navodno, streljali kao partizanskog saradnika, jer ga je izdao, zarobio i predao rođeni kum, vojvoda Jordan Kimić.

- Čak je i pokojni vojvoda Aleksandar Marković Tularski do smrti bio ubeđen u tu priču. Iz prikupljenih dokumenata se jasno vidi da ga je, po traženju Gestapoa, uhapsila policija. Kimić nema veze s tim, jer je bio u Makedoniji s Vojislavom Sajkovićem, gde su organizovali JVUO. Arsić je streljan kao organizator Ravnogorskog pokreta u Jablanici. Sajkovićev otac Senadin bio je glavni za organizovanje sabotaža na železnici u Nišu - ističe Dinčić.

U sklopu postavke izdata je i brošura o majoru Dobrivoju Marinkoviću, komandantu Gorskog štaba 12, i oficiru koji je prvi, pre komunista, započeo pokret otpora protiv okupatora u jugoistočnoj Srbiji.

NOVAKOVIĆ I NESTOROVIĆ

U NOVOJ postavci će biti i sledeće fotografije:

- Kapetan Petar Novaković, ađutant 2. jurišnog odreda SDS u Nišu. Zbog saradnje s ravnogorcima, gestapovci su ga mučili po samicama i streljali 8. jula 1943. na Bubnju s još 40 logoraša.

- Poručnik Ratko Nestorović, komandant 3. niške četničke brigade Čegarskog korpusa JVUO. Zarobljen od Bugara i preko niškog logora interniran na prinudni rad u Linc (Austrija). Posle rata ostao u emigraciji.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html%3a366797-Secanje-na-niske-ravnogorce


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment