Monday, February 06, 2012

Kragujevac: Grobnica žrtva komunističkog terora? / "Novosti" Feb. 3, 2012

Vecernje Novosti
M. LUKOVIĆ
03. februar 2012. 11:55
February 3, 2012

Na gradilištu fabrike "Fijat automobili Srbija" forenzičari pronašli 27 ljudskih skeleta. U novčanicima stradalih pronađeni i dokumenti


KRAGUJEVAC - Na gradilištu u krugu fabrike "Fijat automobili Srbija" forenzičari, koji su radili na istraživanju masovne grobnice pronašli su 27 ljudskih skeleta. Na ovim iskopinama pronađeni su i delovi odeće, obuće, ali i novčanici sa dokumentima što bi moglo da olakša identifikaciju žrtava.
Pretpostavlja se da je reč o jednoj od masovnih grobnica žrtava komunističkog terora iz 1944. godine. Naime, neposredno po završetku Drugog svetskog rata, predstavnici nove komunističke vlasti organizovale su masovna streljanja i obračun sa takozvanim narodnim neprijateljima.

Prema rečima Zorice Đurić, vršioca dužnosti predsednika Višeg kragujevačkog suda, tim antropologa i arheologa iz Beograda istraživao je područje u fabrici "Fijat automobili Srbija", na potezu u blizini trafo-stanice. Reč je o lokaciji i iskopinama ispod sadašnjeg parkinga za odlaganje automobila.

Grobnica je otkrivena početkom novembra prošle godine prilikom radova u "Fijatovoj" fabrici. Radnici su odmah obustavili radove i obavestili policiju i sud.

- Na osnovu izveštaja koje su ovih dana dostavili stručnjaci pronađeno je 27 ljudskih skeleta. Osim toga pronađeni su i delovi odeće, obuće, češljeva, dugmadi, čaura i drugi predmeti - kaže Zorica Đurić.

Ona napominje da su pronađeni i novčanici, u njima i neki papiri, najverovatnije lična dokumenta, što će pomoći pri identifikaciji žrtava. Ona dodaje da će ta dokumenta biti podvrgnuta posebnoj forenzičko-hemijskoj analizi kako bi se mogla "dešifrovati" i o tome će sud i javnost takođe biti obavešteni.

- U izveštaju koji je dostavio tim forenzičara navodi se da je od 27 pronađenih skeleta određen pol za 16 osoba. To su skeleti koji su bili dovoljno očuvani, a međiu njima je jedanaest muškaraca i pet žena. Sve su odrasle osobe, osim jedne koja je imala oko sedamnaest godina. Na dubini od oko pola metra pronađeno je i desetak potpuno očuvanih voštanih sveća. Pretpostavlja se da su nakon streljanja paljene za pokoj duše žrtvama - kaže predsednica Višeg suda.

Oni koje su tadašnji preki sudovi označili kao saradnike okupatora i neprijatelje nove narodne vlasti, osuđivani su na smrt i streljani na prostoru gde se sada nalazi vojni deo fabrike "Zastava", kao i sadašnja "Energetika". Masovna streljanja sprovođena su na prostoru zloglasne Kapislane gde su se nalazili tuneli i podzemni prolazi. Oni su posle masovnih streljanja bili zatrpani i zabetonirani. Pretpostavlja se da je samo na prostoru gde se nalazi sadašnja fabrika automobila streljano više hiljada ljudi, mada tačan broj nikada nije utvrđen.


AKCIJA "NOVOSTI"

O ovome se dugo ćutalo, a prvi materijalni dokazi tih zločina otkriveni su tokom 1956. godine. Radovi na gradnji novih pogona fabrike "Zastava" na tom delu su brzo obustavljeni, a tokom sedamdesetih godina prošlog veka, takođe prilikom radova, otkrivena je masovna grobnica sa više od 400 skeleta. Skeleti su otkriveni u plitko zakopanoj grobnici koje su radnici skupili i sahranili na parceli broj devet na Gradskom groblju u Kragujevcu. Ostaci su pronađeni na delu gde je nekada bila Akumulatorska stanica, a nedaleko odatle u novembru protekle godine nađeni su novi skeleti. U javnosti se o ovim zločinima više saznalo nakon akcije "Novosti" i serije tekstova pod nazivom "Otkopavanje.


http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html%3a364832-Kragujevac-Grobnica-zrtva-komunistickog-terora


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment