Thursday, February 23, 2012

Слава Српских четника Аустралије February 23, 2012


*****

Спрска Православна Црква у Аустралији и Новом Зеланду

 

Српски Четници Аустралије прославили су своју славу, Сретење, у својој матичној парохији Светог Николе у Блектауну. Вечерње богослужење служили су отац Ђорђе Веселиновић и ђакон Немања Мрђеновић, а за певницом су били локални парох протојереј-ставрофор Ненад Ђурашиновић и отац Бранко Босанчић који су освештали славско знамење и извршили освећење нових застава Српских Четника Аустралије.


Четничка слава је и ове године као и ранијих била изузетно посећена, са доста младих, и прослављена је у узвишеној свечарској атмосфери. Програм у парохијском дому отворен је извођењем аустралијске и српске химне које је предивно отпевала једна од најмлађих чланица Четничког покрета, госпођица Анђа Ћурчић. Додељене су и три овогодишње Сретењске награде ученицима који су показали најбоље резултате у српском језику на матурским испитима у средњим школама и узорним студентима на Универзитетима Сиднеја и околине.


Овогодишњи добитници Сретењске награде су Татјана Пандуревић, Јелена Штрбац и Милијана Прлић. Поред плакете награда укључује и незанемарљив финансијски део који су, на опште одушевљење, добитнице великодушно предале као прилог за Србе на Косову и Метохији.

У току програма присутнима се обратио и чика Панта Величковић, најстарији активиста у српској заједници, носилац Ордена Светог Саве, који је само у последњих неколико месеци у хуманитарне сврхе, за свој народ дао преко тридесет хиљада долара. Српски Четници Аустралије су му у то име предали захвалницу на шта је Чика Панта, ганут овим гестом, одговорио да је све што је дато од Господа дошло а да је он ту био само посредник.


Након што је свој наступ имала и најмлађа фолклорна група црквене општине Свети Сава из Мона Вејла званични програм је завршен и госте је затим забављао познати сиднејски оркестар „Црни воз“. Црни воз је извођењем старих народних и савремених забавних нумера, након изузетно садржајног али не и оптерећујућег официјелног дела програма, на врло културан и забаван начин употпунио и остатак вечери.








фотографије: Радивој Мачковић, "Српски Глас".




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment