Tuesday, February 14, 2012

Борис Томашич: Јанез Јанша поштује четнике / "Pravda.rs" Feb. 12, 2012

*****

Pravda.rs
12. фебруар 2012.
Гордана Јанићијевић Потпара
February 12, 2012

ЉУБЉАНА – У Србији отцепљење Словеније се посматра као отцепљење од СФРЈ – државе коју смо заједно стварали. И то се схвата као издаја. А, у суштини, Словенци су се отцепили од комунизма. Желели смо демократске промене и нову дефиницију односа унутар Југославије. Власт у Србији је злоупотребила национална осећања и приказала Словенце као нацију која мрзи Србе и руши заједничку земљу. Да је то била лаж, доказују данашњи добри односи између Србије и Словеније, каже на почетку разговора за „Правду“ Борис Томашич, председник новоформираног Равногорског покрета Словеније (РГС).


- Равногорство није необично у Словенији. Много словеначких официра и војника било је у служби Југословенске краљевске војске (ЈКВ) и многи нису прихватили предају, па су се придружили Дражи Михаиловићу. Познатији су мајор и војвода Карло Новак, који је био на челу веома јаких јединица ЈКВ у Словенији, под директном командом генерала Михаиловића, генерал Иван Презељ, потпуковник Рудолф Перхинек, познатији као Чика Раде, потпуковник Андреј Глушић, један од најпознатијих контраобавештајаца Владимир Ваухник, мајор Фрегел… Назвали су их Плавом гардом, која, за разлику од Беле гарде, никада нису сарађивали са окупатором. Комунисти су већину ликвидирали.

Који су основни постулати Равногорског гибања Словеније (РГС)?

- Наш Равногорски покрет темељи се на антифашизму, антинацизму и антикомунизму. Основ је резолуција са конгреса у селу Ба: демократска Југославија, састављена од више једнакоправних народа. Равногорски покрет био је југословенски, а не искључиво српски, иако је у њему било највише Срба. Покрет смо формирали да би и у Словенији приказали истину о ЈКВ, кривици која је натурена и неправди која је нанета овим борцима за слободу и демократију. Зато је и услов за чланство у нашем покрету да кандидат никада није био у некој фашистичкој, нацистичкој или комунистичкој организацији.

Какви су планови за ову годину?

- На првом месту нам је циљ да са новинарком РТВ Словенија Софијом Симић завршимо филм о Дражи Михаиловићу. То ће бити добар филм, који приказује генерала Михаиловића објективније и у контексту историјских чињеница, а не романсирано-пропагандних фалсификата. Циљ нам је да продамо филм у Америци. Са нашим пријатељима почели смо рад на Равногорском лексикону.

Боравили сте на Руднику за дочек Српске нове године. Да ли сте били са српским равногорцима?

- Да. Веома их поштујем, јер већ годинама раде на промовисању истине о Равногорском покрету. Највише ценим то што су објективни и нису тенденциозни, као многи други. То су војвода Бане Јевтић, Драган Крсмановић и Аца Недић.

Какав је ваш политички ангажман у СДС-у Јанеза Јанше?

- Јанез Јанша је у Србији приказан веома негативно. Он је антикомуниста и патриота, али није шовиниста. СДС-у сам се прикључио почетком деведесетих, јер верујем да морамо разградити комунистички систем. У овом тренутку, Јанша је једини лидер у Словенији који има знање, искуство и храброст да реши економску ситуацију, која је доста тешка. Био сам и секретар посланичке групе СДС-а у парламенту.

Да ли је истина да је Јанша, који у Србији не ужива симпатије, за време свог мандата помагао подизању парохијског дома Саборне цркве Светог Ћирила и Методија у Љубљани и исказивао поштовање према четницима?

- У периоду када је Јанша био премијер, влада је издвојила милион евра за градњу парохијског дома православне цркве у Љубљани. Он је у својству премијера у Мозљу присуствовао свечаностима одавања поште убијеним војницима Југословенске војске у отаџбини, и у њихову част, док је он био премијер, био је постројаван почасни вод Словеначке војске, што је после њега престало. Надам се да ће се то сада обновити.

Политика као хоби

Намеравате ли да се поново политички активирате?

- Немам такве планове, али никад не реци никад. Већ десет година радим у привреди, и то доста успешно. Надам се да ће са својим знањем помоћи спасавању словеначке економије. Професионално ми је данас изазов филм и економија, а политика ми је хоби.


Гордана Јанићијевић Потпара

http://www.pravda.rs/2012/02/12/boris-tomasic-janez-jansa-postuje-cetnike/


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment