Friday, February 24, 2012

Сада смо сазнали да се у поступку за рехабилитацију генерала Михаиловића у ствари не ради о укидању пресуде већ о захтеву за његовим васкрснућем. / Српски либерални савет February 24, 2012

*****

СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
УЗУН-МИРКОВА 3а
11 000 БЕОГРАД
МЕИЛ: sls_seobe@hotmail.com

Са нашим судством човек никада није начисто. Сада смо сазнали да се у поступку за рехабилитацију генерала Михаиловића у ствари не ради о укидању пресуде већ о захтеву за његовим васкрснућем. Са становишта Српског либералног савета као једног од подносилаца захтева за рехабилитацију најважније је да се изврши укидање пресуде. Чињеница да је она извршена је важна али не и одлучујућа. Да је генерал Михаиловић побегао са губилишта ми би и надаље тражили његову рехабилитацију јер ће сећање на њега и његово дело бити слободни тек уколико се рехабилитација и спроведе.

Ништа што суд сада учини не може га вратити у живот али то са историјске тачке гледишта није најважније. Наравно уколико суд заиста мисли да је Генерал још увек жив нека овом стоосамнаестогодишњаку достави позив да сведочи, адресиран на кућну адресу у Брегалничкој или на ону у Ђушиној улици, са које је одведен на губилиште.

И нека више не засмејавају народ. Захтев за „умрлицом“ није постављен на почетку процеса већ тек сад кад му се назире и крај. Генерал је осуђен као злочинац одговоран за смрт 20.562 од којих је само 16 лица наведено по имену при чему Генерал није био присутан ни у једном наведеном случају убиства. Ни за једну жртву није тражена „умрлица“, није извршена есхумација нити саслушање вештака. Тако су спискови жртава вишеструко увећавани а веома често су злочини и измишљани. Примера ради Генералу се на терет ставља убиство „500 партизана и присталица НОП-а у Селу Брајићи 1941. године“. Наведени злочин је потпуно измишљен. Према изјавама сведока могло се доћи до имена пет лица убијених по одлуци преког суда, док се у изјава помиње и већи број убијених али ни у једној изјави преко двадесет.

Драго нам је да су времена у којима су судови за један дан обављали целу процедуру осуђујући истовремено више десетина људи на смрт давно за нама. Ипак сматрамо да би и данашњи судови морали да схвате да је одлагање решавања овог поступка својеврсно изругивање правди и да штети не само генералу Михаиловићу, његовим потомцима и поштоваоцима већ и целокупном српском правосуђу.


Српски либерални савет
February 24, 2012
Beograd



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment