Wednesday, February 22, 2012

Đilasu i Draži rehabilitacija istog dana (March 23, 2012) / "Novosti" Feb. 22, 2012

Vecernje Novosti
E. R.
22. februar 2012. 21:00
February 22, 2012

Postupak u kome će se odlučivati o rehabilitaciji Milovana Đilasa zakazan je za 23. mart. Đilas „ulazi“ u sudnicu domah posle Draže – saznaju Novosti

Milovan Đilas (levo) / Draža Mihailović

Postupak u kome će se odlučivati o rehabilitaciji Milovana Đilasa zakazan je za 23. mart. Zanimljivo je da će se Đilas u Višem sudu „sresti“ sa Dražom Mihailovićem. Naime, dok je Dražina rehabilitacija zakazana za 10 časova, Đilas bi trebalo da „uđe“ u sudnicu odmah posle njega - saznaju „Novosti“. Mada se tačan broj žrtava političkog i ideološkog progona za vreme i posle Drugog svetskog rata još utvrđuje, u srpskim sudovima trenutno ima oko 1.000 zahteva za njihovu rehabilitaciju. Većinu su potpisali naslednici i građani. Ipak, ima i onih postupaka u kojima sudije pažljivo mere svaku reč zbog uloga koje su znamenite ličnosti čija se rehabilitacija traži imale na našoj istorijskoj sceni.

Najviše posla ima Viši sud u Beogradu, zbog čega je odeljenje za rehabilitaciju dobilo ove godine još šest sudija.

Posle vraćanja časti i ugleda knezu Pavlu Karađorđeviću, na red bi mogao da dođe najpoznatiji jugoslovenski disident Milovan Đilas. A posle njega, trebalo bi da se donese odluka o rehabilitaciji generala vojske Kraljevine Jugoslavije i predsednika srpske vlade u vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića. Predstavnici Srpske liberalne stranke, koji su potpisali zahtev za Nedićevu rehabilitaciju, traže da sud utvrdi da je on bio „žrtva progona i nasilja“. Zahtevaju i da se „presudi“ da se nije ubio, već da su ga ubile vlasti FNRJ.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


***** 

No comments:

Post a Comment