Friday, November 23, 2012

Завршна фаза Дражине рехабилитације [22 Novembar 2012] - коначна одлука требало би да буде донета након рочишта заказаног за 25. јануар 2013 / "RTS - Radio Televizija Srbije" Nov. 22, 2012


RTS - Radio-Televizija Srbije
четвртак, 22. нов 2012

Приводи се крају судски процес за рехабилитацију Драгољуба Михаиловића, каже адвокат Александра Андрић. На данашњем рочишту и поступку за рехабилитацију сведочили историчари Коста Николић и Веселин Ђуретић. Испред суда се окупили активисти са комунистичким обележјима и група са шубарама са кокардама са којима је био и лидер "Образа" Младен Обрадовић.

Судски процес за рехабилитацију Драгољуба Михаиловића, команданта четничког покрета и Југословенске војске у отаџбини ближи се крају и коначна одлука требало би да буде донета након рочишта заказаног за 25. јануар, каже правна заступница Александра Андрић.


Rociste-Draza-Mihailovic Nov. 22, 2012

"Немамо нових доказа и након сведочења историчара Бранка Латаса и рочишта заказаног за 25. јануар очекујемо и коначну одлуку", рекла је Александра Андрић након данашњег рочишта и поступка за рехабилитацију пред вишим судом у Београду.

Данас су сведочили историчари Коста Николић и Веселин Ђуретић.

Николић сматра да треба рехабилитовати Михаиловића, осуђеног 1946. године на смрт због сарадње с нацистичким окупаторима у Другом светском рату, оцењујући да је поступак који је вођен против њега био политички монтиран.

Николић истиче да Михаиловићу никада није уручена пресуда и да није имао право на ваљану одбрану.

Веселин Ђуретић

Историчар је такође демантује тврдње да је Михаиловић ратни злочинац и прецизира да у процесу није доказано да је он убио било кога, а камоли починио било какво масовно истребљење.

"У пресуди не пише ни да је је осуђен за издају народа, већ за издају народноослободилачке борбе", каже Николић, додајући да нема доказа о томе да је Михаиловић сарађивао са Немцима, већ је, како наводи, само желео да заштити цивиле од страдања.

"Михаиловић и његова војска никада нису потписали споразум са Немцима, док Партизани јесу", наглашава Николић и прецизира да је и Милован Ђилас био један од потписника споразума из 1943. године, по којем би Партизани и Немци постали савезници, ако би се десила Англо-америчка офанзива на Балкан.

Историчар, такође, тврди да је Михаиловић једине преговоре са Немцима водио 1941. године, када му је, као представнику легитимне и тада признате војске, било понуђено да се разоружа и преда, што је он одбио.


Николић одбацује тврдње да би рехабилитација Михаиловића могла да угрози процес европских интеграција Србије, пошто постоје и европске конвенције упућене земљама које су се суочавале са тоталитарним режимима, у којем се позивају на суочавање са прошлошћу.

Историчар Веселин Ђуретић је суду предао своју књигу "Рехабилитација генерала Драже Михаиловића" и оценио да је Михајловић био предводник струје која је тежила западу, а да је Јосип броз Тито био друга, авнојевска страна, "великохрватска" и "великоалбанска", која је, заправо, разорила српство и југословенство.

"То су сукоби који су и данас актуелни", каже је Ђуретић.

Током рочишта испред суда се окупило и око 15 активиста са видљивим комунистичким обележјима, а једна од парола коју су узвикивали била је и "Дража, Готовина - слуге окупатора".

Пред Вишим судом у Београду окупила се и неколицина са шубарама с кокардама, међу којима је и лидер "Образа" Младен Обрадовић.


Први основни суд у Београду је 5. октобра проглашава Михаиловића мртвим и као датум његове смрти утврђује 31. јул 1946. године. Та одлука је била предуслов за окончање поступка рехабилитације.

Захтев за рехабилитацију су 2006. године подносе Михаиловићев унук Војислав Михаиловић, професори Смиља Аврамов и Коста Чавошки, Српски либерални савет и Удружење југословенске војске у отаџбини.

Захтевом је затражено поништење пресуде од 15. јула 1946. године, којом је Михаиловић осуђен на смрт због колаборације с нацистичким окупаторима и којом су му одузета сва грађанска права.

Два дана касније, 17. јула 1946. године, стрељан је као државни непријатељ "број један", а до данас није објављено где је стрељан и сахрањен.

Поступак за рехабилитацију је почео 16. септембра 2010. године.



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

1 comment: