Thursday, October 06, 2011

ИСТОРИОГРАФСКИ И ИСТОРИЈСКИ РАД: Књига о ЈВуО у Шумадији - Бранко М. Јевтић









ИСТОРИОГРАФСКИ И ИСТОРИЈСКИ РАД

„Да историја није силована,
 комунизам не би ни био рођен“,
 записао је ужички, прерано умрли,
књижевник Владан Сокић.

Револуционарна власт, успостављена у Југославији 1944. године на тенковима совјетске Црвене армије, одржавала се бајонетима и суровом репресијом, комбинованом са агитацијом и пропагандом које су кривотвориле прошлост и обећавале комунистички рај на земљи. Убрзо је тај обећани рај претворен у црвени пакао. Сатанска идеологија уклонила је са лица земље више десетина, а сасвим је могуће и стотина хиљада људи, да би и у нашој земљи био успостављен стаљинистички режим, чији су се једноумни и безумни протагонисти држали гесла: „Тамо где смо ми, нема места за друге“.

Још од античких времена важе изреке: „Тешко побеђенима!“ и „Победници пишу историју“. У Југославији је после доласка бољшевика на власт било тешко свима, осим малобројне клике која је спроводила терор и злочине над наводним народним непријатељима. А по њиховом схватању, народ је био највећи „народни непријатељ“. Брозови комунисти и њихови најамници нису, међутим, били ни истински победници, а нису ни писали историју, већ фалсификате и лажи. У томе су били толико успешни да су на крају и сами почели да верују у сопствене обмане и опсене. Они који су тврдили да ће „социјализам победити у целом свету“, „да ће државе одумрети“, „да ће свако добијати према потребама“ и који су свог Вођу прогласили „бесмртним“ нису, међутим, знали да „неке људе може лагати све време, да све људе можете лагати неко време, али да све људе не можете лагати све време“!

Према Јеванђељу по Јовану, Христос је поручио људском роду: „Истина ће вас ослободити!“ Управо због тога властодршци, антихристи су гушили истину, ноћ проглашавали за дан, зло за добро и црно за бело.

Дело „Југословенска војска у Отаџбини у Шумадији“, аутора Бранка М. Јевтића садржи проверене податке, чињенице, документе и доказе и најбољи је одговор на све комунистичке уџбенике, енциклопедије, монографије, фељтоне, фразе, флоскуле, ТВ-серије, и филмове који су више од пола века контаминирали нашу свест.

Књига пред нама баца ново светло на тамну страну српске историје и уверљиво разобличава тврдње партизанских пропагандиста да је Равногорски покрет, под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, био малобројан, колаборационистички, издајнички, профашистички...

Рад који је написао Јевтић пружа веома прегледан, јасан и систематичан преглед свих најважнијих података о ЈВуО у срцу Србије, у Шумадији. Књига сведочи о снази, организованости, масовности, утицају Равногорског покрета и бројних јединица у његовом саставу. Странице између корица ове књиге на којима су текстови, табеле и фотографије белодано доказују да је огромна већина становништва Србије, посебно Шумадије, током Другог светског рата била уз Равногорски покрет, а да су партизанске јединице биле неупоредиво малобројније, а врло често и потпуно маргиналне. Аутор је приљежно прикупио податке о равногорским јединицама, територијама на којима су деловале, бројном саставу, борбеним акцијама, сваком поједином официру и борцу... Њихове појединачне судбине, заправо су, и највећа вредност књиге, јер мали човек на кога се најчешће заборавља у великим историјским вртлозима, највише пати и страда, а за њега нема места у енциклопедијама, уџбеницима, мемоарима, документарним филмовима, романима...

Бранко М. Јевтић прихватио се захтевног, титанског, тешког, опасног и незахвалног посла у који је уложио деценије истраживачког и аналитичког рада. Да би се пописали припадници Равногорског покрета било је потребно много времена, енергије, средстава и стрпљења. Свега тога Јевтићу није недостајало, а овако значајног дела не би било да аутора није водила љубав према Истини.

Писац ове књиге учинио је сам оно што у другим земљама раде бројни и добро плаћени тимови стручњака са академија, универзитета, музеја, научних института, меморијалних центара... Без претеривања се може рећи да је аутор задужио све припаднике ЈВуО и Равногорског покрета и њихове потомке.

У нашем народу који је склон усменом казивању овај рад представља истински подвиг. То је истовремено допринос утврђивању историјске истине, исправљању неправди, националном помирењу у српском народу, као и моралној сатисфакцији за десетине хиљада оних који су од комуниста убијени на правди Бога, који су невини робијали у Брозовим казаматима и логорима, којима је отимана имовина, који су расељавани и протеривани ван земље, којима су одузимана људска и грађанска права и који су и мртви били дискриминисани, јер нису имали право чак ни на гроб и споменик.

Без претеривања може се рећи да се на овакво дело чекало 70 година. Зато ово није само историографски, већ и историјски рад, због свог значаја, вредности, обима и будућих домета.

Јевтићево истраживање биће незаобилазна литература приликом писања свих будућих радова о рату на тлу бивше Југославије, који претендују да носе епитет озбиљности и уверљивости.

Књига о ЈВуО у Шумадији је сведочанство о настанку великог војног покрета, његовом успону, епопеји, борбама и победама, људима који су га чинили и помагали, али и о поразима, лутањима, несналажењима, голготи, страдању од комуниста, усташа и Немаца, као и о издајству у његовим редовима.

Бранко М. Јевтић је написао животно дело које ће удахнути нови живот истраживању историје Равногорског покрета.

Срби су први у Европи имали герилски покрет који се борио против нацистичког окупатора, а, нажалост, последњи добијају објективан и свеобухватан попис припадника тог истог Покрета.


Александар ЧОТРИЋ
2011

________________________________________________


KOHTAKT
Бранко М. Јевтић


Ова адреса је заштићена од робота.
Потребан вам је Јава-скрипта да би сте је видели.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment