Monday, October 10, 2011

ПОДИГНУТ СПОМЕНИК ЧИЧА ДРАЖИ…ВАЈАТ У СПОМЕН ПАРКУ ЧИЧА ДРАЖИ У СУБЈЕЛУ / Tекст и фотографије: Миша Матић / 10 Октобар 2011, ФБР


*****

ФЕЈСБУК РЕПОРТЕР (ФБР)
10 Октобар 2011




Јуче је у Косијерићком селу Субјел почела монтажа вајата у Спомен – парку поред споменика генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу.

Пре 6 година је у селу Субјел, где се једно време налазила Врховна команда ЈВуО, где је Чича Дража боравио до 1943., као и његово троје деце, Бранко, Војислав и Гордана, подигнут споненик, а пролетос направљен и Спомен парк, јуче је допремљен Вајат из времена од пре Другог светског рата, који ће бити постављен у Спомен парку.


Изградња трга за споменик Чича Дражи у Субјелу

Милош Ђурић из Београда је започео читаву акцију око подизања споменика Чича Дражи, придружили су му се Сава Марјановић из Субјела и Милутин Пантовић из Косијерића, иначе припадник Црногорске Бригаде ЈВуО, али и већина мештана Субјела, Мушића и околних села. Као круна подршке идејии делу Милоша Ђурића, јавља се и подршка аутора прве „Равногорске историје“ мр Радована Калабића и учешће у пројекту од стране Војислава Михаиловића, унука ђенерала Драже.


Милутин Пантовић и Војислав Михаиловић
 откривају спомени Чича Дражи

Аутор споменика је вајар Бранко Тијанић из Шљивовице, а све радове су извели Субјељани као на моби, уз благослов Цркве и месног свештеника, који су поклонили плац за трг и спомен парк. Главни дародавац био је Милош Ђурић, а значајне прилоге дали су Сава Марјановић, Милутин Пантовић и свакако Војислав Михаиловић.

У селу Субјел, у родитељској кући Милоша Ђурића, се у време Драгог светског рата налазила команда Црногорске бригаде којом је командовао поручник Филип Ајдачић, а чести гости били су генерал Дража Михаиловић и потпуковник Никола Калабић, командант Горске краљеве гарде., као и многи Равногорски команданти. У том и околним селима, налазили су се Центар везе, Полигон за обуку, Регрутни центар и Штампарија Врходне команде ЈВуО. Успомена на славне ратне дане одржала се до данашњих дана, тако да су се Субјелци, као један, сви одазвали на позив Милоша Ђурића, да помогну у радовима око споменика, а затим и Спомен парка.
 

Мештани Субјела пошумљавају Спомен парк


Војислав Михаиловић, Миша Матић и Милош Ђурић
 пред пошумљавање

Јуче се, као следећи корак уређења простора око споменика Чича Дражи, читава акција наставила доношењем предратног вајата из села Мушићи, који су купили Милош Ђурић и Сава Марјановић, и који ће бити постављен у Спомен парку. Најдражи гост је био Чичин унук Воја.

Војислав Михаиловић, Сава Марјановић и Радован Калабић
 поред споменика Чича Дражи.
У позадини се виде делови вајата.

9. октобра у Субјелу, поред споменика Чича Дражи

Постављање вајата ће се завршити ових дана, када сви делови оргиналног темеља буду пренесени у Субјел, а радови око уређења површине парка се настављају на пролеће, када ће се изградити довести вода и изградити Спомен чесма.

Овим примером својеврсног задужбинарства Милош Ђурић нам свима показује, како се и у овим тешким временима може помоћи народу, да поред чувања своје прошлости и баштине, може учинити на побољшању културног, историјског и друштвеног садржаја, поготово у селима која су још од 1944. била запостављена и скрајнута са пута развоја и кажњена од стране како тадашње, тако и садашње власти.


Tекст и фотографије: Миша Матић
2011






*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment