Wednesday, October 26, 2011

Otkopavanje istine: Dželati bez kazne / "Novosti" Oct. 24, 2011

Vecernje Novosti
Lj. TRIFUNOVIĆ
24. oktobar 2011. 20:59

Posle sahrane posmrtnih ostataka 29 žrtava u boljevačkom zaseoku Zmijanac, porodice žrtava i dalje očekuju odgovor zašto još nema krivičnih prijava protiv egzekutora
 
Sudija Ljubinko Stanojević
kraj posmrtnih ostataka nakon ekshumacije

Posmrtni ostaci 29 mučenika stradalih u komunističkim pogromima između 16. i 18. novembra 1944. godine u boljevačkom zaseoku Zmijanac sahranjeni su u subotu, ali porodice žrtava i dalje čekaju odgovor na pitanje zašto protiv dželata još nije podneta krivična prijava.
 
Ekshumacijom žrtava, po nalogu Višeg tužilaštva u Zaječaru, rukovodio je Ljubinko Stanojević, istražni sudija Višeg suda iz tog mesta koji je prijavu mogao, shodno zakonskim ovlašćenjima, da podnese samo zbog krivičnog dela ubistva. Ono pak zastareva posle 50 godina. Dalji postupak bi mogao da se procesuira jedino ukoliko Tužilaštvo za ratne zločine podigne optužnicu.
 
Sudija Stanojević je već predlagao da se ovaj predmet prebaci posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu za ratne zločine. Kako se navodi u dopisu koji je Ministarstvu pravde uputila Dragica Jocić, vršilac funkcije predsednika Višeg suda u Zaječaru, sudija Stanojević je izrazio neslaganje sa odlukom Tužilaštva u Zaječaru, smatrajući da je ekshumacija masovne grobnice kod Boljevca, u cilju utvrđivanja broja sahranjenih, identiteta, uzroka i vremena smrti, u nadležnosti posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine.
 
Iz dopisa se vidi da je sudija Stanojević predložio veću Višeg suda u Zaječaru da se donese rešenje kojim se taj sud proglašava nenadležnim, ali je njegov zahtev odbijen, nakon čega je doneto rešenje za sprovođenje ekshumacija na pet lokacija u Zaječaru, dve u Knjaževcu u jednoj u Boljevcu.
 
 
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html%3a350574-Otkopavanje-istine-Dzelati-bez-kazne
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****

No comments:

Post a Comment