Thursday, October 13, 2011

БЕЗУСЛОВНО

*****

Поново су нас насмејали са причом да неће бити „додатног условљавања“. Наравно да у то више нико не верује јер је савремени свет заснован само на условљавању. Још од времена када је обзнањено да у политици и бизнису не постоје пријатељства, већ само интереси, почело је време условљавања. Време „мршаве шаргарепе“ и „подебелог штапа“.

И опет се враћамо на причу о генералу Михаиловићу. Срби су се огрешили о њега и сада гледамо како „клетва“ пада на четврту генерацију Срба, која није кадра да пронађе пут у магли историје. И није проблем што се светски моћници баве уценама и „додатним условљавањима“ када су мали народи на тапету. Проблем је што се и код нас преузима модел „додатног условљавања“ као средство и механизам за постизање политичких циљева. На рочишту у поступку рехабилитације, одржаном 27.септембра 2011.године, судије су затражиле доказ о смрти генерала Михаиловића, условљавајући наставак поступка документом који то потврђује. Нажалост ОЗН-а, вероватно због презаузерости, није издавала умрлице.

Суд тај документ није затражио пре годину дана када је опструкцијом СУБНОР-а процес непотребно одлаган. Не сумњамо да ће адвокатски тим прибавити тражени документ. А шта очекивати потом, да суд затражи да се на рочишту појави генерал Михаиловић лично, условљавајући даљи поступак овим или неким другим апсурдним захтевом?

Живот и судбину генерала Михаиловића треба изучавати у школама. Била би то одлична студија о броби српског народа за слободу, пропале снове о Југославији као заједничкој држави јужних словена, отпору окупатору и нереалним захтевима савезника али и о томе како је бити поражен у рату неопростив злочин и како пропаганда може да измени историјске истине и од праведника начини кривце и обрнуто. Имало би шта да се научи и о савременом свету у коме још постоје политички судови и у којима је „условљавање“ и уцене основни начин комуникације између моћних и слабих.

Тек кад спознамо истину о генералу Михаиловићу моћи ћемо да се одлучимо по којој би од народних мудрости требало поступити: „Шут се са рогатим не може бости“ или „Ничија до зоре не гори“.


Александар Недић

Српски либерални савет



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment