Sunday, October 23, 2011

U Boljevcu sahranjeni posmrtni ostaci streljanih 1944. / "Blic" October 22, 2011

Blic Online
V. Cvijić
22. 10. 2011.


Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković i članovi Državne komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944. prisustvovali su sahrani ekshumiranih posmrtnih ostataka streljanih posle oslobođenja 1944. godine u opštini Boljevac.




Obraćajući se porodicama i prijateljima stradalih na varoškom groblju u Boljevcu, Srećković je ukazao da ovaj čin ima istorijski značaj, s obzirom da se radi o prvoj masovnoj tajnoj grobnici nastaloj u vreme jednopartijskog sistema koja je ekshumirana.

Današnja sahrana, kako je rekao, predstavlja važan događaj u suočavanju srpskog društva sa prošlošću i da su nacionalno pomirenje, ispravljanje istorijskih nepravdi i stavljanje tačke na prošlost preko potrebni Srbiji.

- Zadatak naše generacije je da objedinimo sve snage društva oko suštinskih državnih ciljeva, da umirimo tenzije i nesporazume, da teške reči i podele padnu u zaborav i da zajedno gradimo prosperitetnu zemlju dostojnu 21. veka - rekao je on.

Srećković je zahvalio članovima Državne komisije za pronalaženje i obeležavanje svih tajnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci streljanih posle oslobođenja 1944. godine koji su dali neizmerni doprinos ostvarenju istorijske pravde i utvrđivanju istine.

On je rekao da "stotine hiljada potomaka onih koji su duže od pedeset godina nosili beleg naslednika državnih neprijatelja danas mogu da odahnu i da sa zakanelim zadovoljstvom konstatuju da je Srbija u ideološkom smislu konačno počela da se menja".

- U Srbiji ima mnogo tužnih mesta kao što je ovo na kome danas stojimo i klanjamo se žrtvama. Za sve nas to mora biti velika opomena i upozorenje da nikada više ne dozvolimo da se istorija ponovi. Spokoj i slava palima, oproštaj svima nama- zaključio je on.


http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/284925/U-Boljevcu-sahranjeni-posmrtni-ostaci-streljanih-1944


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment