Sunday, October 23, 2011

Boljevac: Sahranjene žrtve komunističkog pogroma / "Novosti" October 22, 2011

Vecernje Novosti
Ljubiša TRIFUNOVIĆ
22. oktobar 2011. 20:44

U Boljevcu sahranjene žrtve pogroma koji se dogodio u novembru 1944. Posmrtni ostaci 29 žrtava ekshumirani iz masovne grobnice u zaseoku Zmijanac



Srce streljanih u potoku Zmijanac 1944. Na običnom, drvenom krstu, uklesane su ove reči, kao spomen na 29 žrtava komunističkog terora, streljanih između 16. i 18. novembra 1944. godine, čiji su posmrtni ostaci u subotu ekshumirani iz masovne grobnice iz boljevačkog zaseoka Zmijanac. To je, inače, prva otkrivena masovna grobnica u akciji ”Otkopavanje istine”, koju su pokrenule ”Večernje novosti”.
 
Tako su u subotu u plastičnim kesama, posmrtni ostaci mučenika smešteni u tri sanduka i, potom, nakon gotovo sedam decenija, sahranjeni na boljevačkom groblju.
 
Opelo je služio vladika Justin, episkop Timočke eparhije, koji je, čitajući imena stradalih mučenika, nedvosmisleno poručio da je reč o ”nevinim žrtvama komunističkog terora.
 
- Došlo je vreme da se zagledamo u budućnost i da se setimo prošlosti - kazao je vladika Justin. - Ovi mučenici, proglašeni krivim bez suda i osude, ubijeni su u ime neke nove države. Nepravedno su skončali, ali ih je Bog opravdao. Mi smo ih, na trenutak, probudili da se Gospodu našem pomole za nas, da se nikada više ne desi da ustane brat na brata.
 
”Vječnaja pamjat, vječnaja pamjat”, pratila je pesma potomaka pobijenih mučenika reči vladike Justina, od kojih se krv ledila u žilama. Posmrtni ostaci 29 ubijenih potom su sahranjeni u zajedničkoj grobnici, koju je obezbedilo rukovodstvo opštine Boljevac.
 
Srđan Srećković, ministar vera i dijaspore, koji je prisustvovao sahrani, podsetio je da je, nakon Drugog svetskog rata, uspostavljen sistem koji nije priznavao pravo na različitost i drugačije mišljenje, zbog čega su, u takvom poremećenom društvu, ljudima oduzimana građanska prava, imovina, čast i gospodstvo, dok je desetine hiljada ljudi izgubilo i - živote!
 
- Mi smo ovde manje zbog prošlosti, a mnogo više zbog budućnosti - naglasio je Srećković. - Niko ne može vratiti nevino stradale, ali možemo izvući pouke. Jer, ovo je, bez sumnje, istorijski dan, budući da se radi o prvoj masovnoj grobnici, nastaloj u vreme jednopartijskog sistema. I, po ko zna koji put, život je potvrdio da je pravda uvek dostižna, mada je, ponekad, nedopustivo spora.
 
U ime porodica, od žrtava se oprostio Milorad Milutinović, iz boljevačkog sela Sumrakovac, kome su komunisti u Zmijancu streljali pet članova familije - pradedu Milorada, solunskog borca i pukovnika Kraljevske vojske, i njegova dva sina Andru, advokata, i Vojislava, poljoprivrednog tehničara, te brata Živka Milutinovića, učitelja, i rođaka Miodraga Simića.
 
- Pobijeni su zato što su bili dobri domaćini i nisu mislili isto kao oni koji su ih pobili - rekao je Milorad. - Ubijeni su mučki, dok su im ruke bile povezane žicom. Ali oni su, za razliku od svojih dželata, nastavili da žive...


VIŠE OD 200 TAJNIH GROBNICA

Po rečima mr Srđana Cvetkovića, sekretara državne Komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944. godine, dosadašnja istraživanja govore da je u Zaječarskom okrugu ubijeno 550 lica, dok se za još njih 150 proveravaju podaci. On, takođe, ističe da u Srbiji ima oko 200 tajnih grobnica u kojima je, na nedostojan način, sahranjeno nekoliko desetina hiljada ljudi.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html%3a350326-Boljevac-Sahranjene-zrtve-komunistickog-pogroma


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to get in touch with me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment